Όλα αυτά την ώρα που η ΕΚΤ θα παρουσιάσει πλάνο περιορισμού και απόσυρσης (tapering) του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η Τράπεζα της Αγγλίας κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, ενώ και η Fed θα προχωρήσει σε τρίτη αύξηση των επιτοκίων φέτος.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, το παγκόσμιο χρέος αντιστοιχεί στο 324% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα χρόνια που οι κεντρικές τράπεζες μοιράζουν επί χρόνια φτηνό χρήμα έχει ωθήσει τις αγορές παγκοσμίως σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Παράλληλα όμως αυτό έχει επιφέρει μια εκρηκτική πιστωτική επέκταση, καθώς τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού.
To IIF αναφέρει στην έκθεση καταγράφει επίσης κάποια ρίσκα εξυπηρέτησης του χρέους, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές οι οποίες έχουν δανειστεί σε σκληρά νομίσματα όπως το ευρώ ή το δολάριο. Όπως υπολογίζει το IIF, πριν από το 2018 περίπου 1,7 τρισ. δολαρίων χρέους θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί ή να αποπληρωθεί στις αναδυόμενες αγορές. Το χρέος αυτό θα μεγαλώσει, αν αυξηθούν τα επιτόκια στις δυτικές οικονομίες και τα νομίσματά τους ενισχυθούν.
Σε επτά μεγάλες αναδυόμενες αγορές, οι οποίες εξετάζονται στην έκθεση, οι προβληματικές επιχειρήσεις αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 20% των εταιρικών περιουσιακών στοιχείων στη Βραζιλία, την Ινδία και την Τουρκία και σχεδόν το 15% των εταιρικών περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr