Ο Επίτροπος υποστηρίζει πως ο καινούργιος νόμος για το άσυλο που «πέρασε» στην Ελβετία, θα πρέπει να οδηγήσει σε ταχύτερες και υψηλότερες ποιοτικές διαδικασίες για τον καθορισμό του καθεστώτος του πρόσφυγα, ιδίως με την παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής από την αρχή.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Ελβετία πρόκειται να αναθεωρηθούν οι κανόνες για την προσωρινή εισδοχή, οι οποίοι ισχύουν μεταξύ άλλων για τους Σύριους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας των συγκρούσεων, ο Επίτροπος ζητεί να καθιερωθεί ένα καθεστώς διεθνούς επικουρικής προστασίας που θα εγγυάται τα ίδια δικαιώματα με εκείνα που χορηγούνται σε άτομα που κατέχουν επίσημα την ιδιότητα του πρόσφυγα.
"Είναι απαράδεκτο να κρατούνται άνθρωποι, επί μακρόν σε μια δύσκολη και επισφαλή κατάσταση, την ώρα που είναι βέβαιο πως η παραμονή τους θα διαρκέσει και γι’ αυτό, θα πρέπει να αρθούν οι νομικοί περιορισμοί που επιβάλλονται στα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, ιδίως όσον αφορά τη γεωγραφική κινητικότητα, την οικογενειακή επανένωση και την κοινωνική αρωγή» δήλωσε ο Επίτροπος.
Στο θέμα της κράτησης μεταναστών ο Επίτροπος προτείνει στις ελβετικές αρχές να πάψουν την διοικητική κράτηση για παιδιά μεταναστών κάτω των 15 ετών.
Όσον αφορά την κράτηση μεταναστών, ο Επίτροπος καλεί τις αρχές να αφαιρέσουν τη δυνατότητα διοικητικής κράτησης για παιδιά μεταναστών ηλικίας άνω των 15 ετών που ασκείται σε ορισμένα καντόνια. Ζητά επίσης από τις ελβετικές αρχές να σταματήσουν να κρατούν παιδιά, με ή χωρίς την οικογένειά τους, σε ζώνες διέλευσης διεθνών αερολιμένων.
Ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς, τέλος, εκφράζει και την έντονη ανησυχία του, για την πρόσφατη δράση που έχουν αναλάβει σε διάφορα καντόνια της χώρας, οι αποκαλούμενες ομοσπονδιακές λαϊκές πρωτοβουλίες, που ενδέχεται να αποδυναμώσει το πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελβετία.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr