Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο πρώτος που θα λάβει τον λόγο κατά τη διάρκεια του αποψινού τρίωρου δείπνου που θα πραγματοποιηθεί στον πύργο Κάντριοργκ, παλαιά θερινή κατοικία των τσάρων της Ρωσίας που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Στην συνέχεια, η ομιλία του θα γίνει το σημείο αναφοράς για τις παρεμβάσεις των υπολοίπων.
Θα προηγηθεί συνάντηση του Μακρόν με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ για να συζητήσουν τις γαλλικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο αποψινό δείπνο θα παρακαθήσουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει στη Μαδρίτη τρεις ημέρες πριν από το καταλανικό δημοψήφισμα.
«Για τη διασφάλιση της ανοικτής, ειλικρινούς και ανεπίσημης ανταλλαγής απόψεων, δεν θα υπάρξει γραπτό κείμενο και οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε γραπτά συμπεράσματα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Ολα τα συστατικά για μία πραγματική συζήτηση είναι εδώ», υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαιρέτισε τις οραματικές και λεπτομερείς προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας.
Μεταξύ της σειράς των προτάσεων που διατύπωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, η συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, με έναν υπουργό και κοινό προϋπολογισμό, υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου της ευρωζώνης, μία κοινή ευρωπαϊκή δύναμη επέμβασης μέχρι το 2020.
Η ανταπόκριση της Αγγελα Μέρκελ, στην οποία ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε «νέα σύμπραξη», θεωρείται κρίσιμη. Μάλλον ανοικτή «στο ευρωπαϊκό πάθος» του προέδρου της Γαλλίας, τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένη Κυριακής την υποχρεώνουν να επιδιώξει συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τους φιλελεύθερους του FDP, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις ιδέες Μακρόν για την ευρωζώνη. «Είναι υπερβολικά νωρίς» για μία λεπτομερή αποτίμηση των γαλλικών προτάσεων, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Το γαλλικό όραμα μία Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα που έχει για την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν θέλησε να απομακρυνθεί από το μοντέλο μίας Ευρώπης όπου «τα 27 μέλη ενεργούν από κοινού, προχωρούν μαζί...αλλά, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι προτιμότερη από την ακινησία...».
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα συμμετάσχει επίσης στο δείπνο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση ακόμη ενός κύκλου διαπραγματεύσεων για το Brexit στις Βρυξέλλες.
Στις πρόσφατες άτυπες συνόδους κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης στη Σλοβακία, στη Μάλτα και στην Ιταλία, δεν είχε περιληφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr