Τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 2% τους τρεις μήνες μέχρι και το Μάιο, σε ετήσια βάση. Οι απολαβές εμφάνισαν λίγο μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν το ρυθμό του πληθωρισμού, εξήγησε η στατιστική υπηρεσία ONS.
Ως εκ τούτου, οι πραγματικές αποδοχές υποχώρησαν 0,5%.
Η υποχώρηση αναμένεται να γίνεται όλο και βαθύτερη, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει ήδη ξεπεράσει το 3% και ανεβαίνει, λόγω της υποτίμησης της στερλίνας μετά το περσυνό δημοψήφισμα.
Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί παρότι η ζήτηση για εργασία είναι υγιής. Η ανεργία υποχώρησε κατά 64.000 άτομα, οδηγώντας το ποσοστό της ανεργίας στο 4,5%.
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 175.000 εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τα τέλη του 2015, στον αριθμό-ρεκόρ των 32 εκατομμυρίων. Ο αριθμός των ανέργων ανά θέση εργασίας επίσης υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ, στο 1,9.
«Παρά την ισχυρή εικόνα στην εργασία, έχει σημειωθεί άλλη μια πτώση σε πραγματικούς όρους στα συνολικά εισοδήματα, με την αύξηση στους εβδομαδιαίους μισθούς να είναι χαμηλή και τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να ανεβαίνει», συνόψισε ο Matt Hughes, στατιστικός στην ONS.
Η πίεση στο βιοτικό επίπεδο είναι ουσιαστικό πρόβλημα για τη Βρετανία, καθώς πλήττει τις καταναλωτικές δαπάνες που ιστορικά λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη για τη βρετανική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, οι αποδοχές στο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν 1,4% τους τελευταίους τρεις μήνες και στον ιδιωτικό 2,2%. Οι συνολικοί μισθοί, περιλαμβανομένων και των μπόνους, σημείωσαν άνοδο 1,8%, τη μικρότερη από τα τέλη του 2014. Έπειτα από προσαρμογή βάσει του πληθωρισμού, υποχώρησαν κατά 0,7% εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο το 2014.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr