Δεν πρέπει να αγνοείτε τις συστάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις χώρες σας, ούτε να υποτιμάτε την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών πρόληψης, τονίζει στην έκθεση της η GRECO, επισημαίνοντας ότι «η διαφθορά έχει πνίξει τις 49 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης εξαιτίας του ότι, οι μηχανισμοί πρόληψης της είτε δεν υπάρχουν είτε είναι αδύναμοι»!
Την πολιτική διάσταση των επιπτώσεων της διαφθοράς έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, που τόνισε ότι «η διαφθορά προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες, τόσον για την πολιτική όσον και για τους δημοκρατικούς θεσμούς»
«Είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη να έχουν τη σωστή νομοθεσία και πόρους όχι μόνο για να ερευνήσουν και να τιμωρήσουν τα αδικήματα δωροδοκίας και διαφθοράς αλλά και για να τα αποτρέψουν. Δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή για τη διαφθορά, οπουδήποτε συμβαίνει. ", κατέληξε
Στην έκθεση της, η GRECO, ωστόσο, επανέρχεται στο θέμα της μη εφαρμογής των συστάσεων της, σχετικά με τη διαφάνεια της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και την καταπολέμηση της διαφθοράς στις τάξεις των βουλευτών, των δικαστών και των εισαγγελέων, στις περισσότερες από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Όπως προκύπτει από την έκθεση, μέχρι το τέλος του 2016, τα κράτη που κλήθηκαν να ποινικοποιήσουν την διαφθορά και εξασφαλίσουν διαφάνεια στην χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και πολιτικών, δεν είχαν συμμορφωθεί πλήρως με το ένα τρίτο περίπου των συστάσεων της GRECO (25% παρέμειναν εν μέρει και 7% δεν εφαρμόστηκαν).
Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα ότι, η αρχική αξιολόγηση της διαφάνειας της πολιτικής χρηματοδότησης από την GRECO αποκάλυψε σημαντικά ελαττώματα σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης. Πολλές αδυναμίες αφορούσαν την πρόσβαση του κοινού σε λογαριασμούς των κομμάτων, την ανεξαρτησία του οργάνου που εποπτεύει τους πολιτικούς λογαριασμούς και τα ανεπαρκή συστήματα επιβολής κυρώσεων. Η νομοθεσία για τη διόρθωση αυτών των ατελειών έχει εισαχθεί, αλλά πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με σημαντικό αριθμό συστάσεων.
Όσον αφορά τις συστάσεις σχετικά με την πρόληψη της διαφθοράς σε βάρος των βουλευτών, των δικαστών και των εισαγγελέων, μέχρι το τέλος του 2016, η GRECO αξιολόγησε μόνο το επίπεδο συμμόρφωσης 20 κρατών. Το 78% των συστάσεων της GRECO δεν τηρήθηκε πλήρως. Το 46% των εν λόγω συστάσεων εφαρμόστηκε εν μέρει και το 32% δεν εφαρμόστηκε. Η έκθεση υπογραμμίζει κυρίως την ανάγκη βελτίωσης του τρόπου αντιμετώπισης των συγκρούσεων συμφερόντων, της άσκησης πιέσεων και των συστημάτων δήλωσης περιουσιακών στοιχείων.
Όσον αφορά ορισμένα κράτη, η GRECO εκφράζει την ανησυχία της για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τη συμμετοχή των δικαστών στην πολιτική ζωή και υπογραμμίζει την ανάγκη για κώδικες δεοντολογίας για αυτούς τους επαγγελματίες!
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr