Πιο συγκεκριμένα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε μεν ότι οι σχέσεις της χώρας της με τις ΗΠΑ είναι «εξαιρετικής σημασίας» αλλά θα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλες σημαντικές χώρες για να προχωρήσει μπροστά.
Η κα Μέρκελ σημείωσε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ένας παράγοντας που αναμειγνύεται και στη διεθνή σκηνή», αναφέροντας τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη και το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού. Και κάλεσε σε έναν μεγαλύτερο συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής των ευρωπαϊκών κρατών και βελτίωση της συνεργασίας στο προσφυγικό.
Η Γερμανία θέλει να αναπτύξει σχέσεις με την Ινδία, χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος των διατλαντικών σχέσεων, είπε η Μέρκελ. «Έχει τεράστια σημασία και ουδόλως στρέφεται κατά οποιασδήποτε άλλης σχέσης και σίγουρα όχι κατά των διατλαντικών δεσμών, που ήταν πολύ σημαντικοί για μας ιστορικά και θα παραμείνουν έτσι και στο μέλλον.»
Η γερμανίδα καγκελάριος διατύπωσε χθες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου υπό τον Τραμπ, αλλά τόνισε ότι είναι εκ πεποιθήσεως υπέρ των διατλαντικών σχέσεων, αμβλύνοντας κάπως την έκπληξη που προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η ειλικρίνειά της ένα 24ωρο νωρίτερα.
Απαντώντας στα σχόλια της Μέρκελ για την αναξιοπιστία της Ουάσιγκτον ως εμπορικού εταίρου ο Ντόναλντ Τραμπ αντεπιτέθηκε -ως συνήθως- μέσω Twitter υπογραμμίζοντας:
«Έχουμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, συν το ότι πληρώνουν ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ απ’ ό,τι θα έπρεπε για το ΝΑΤΟ και το στρατό. Πολύ κακό για τις ΗΠΑ.» Και προειδοποίησε το Βερολίνο: «Αυτό θα αλλάξει!».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr