Σε συνέντευξη που έδωσε στη ηλεκτρονική σελίδα του Al Jazeera ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, διευκρινίζει πως σήμερα η Τουρκία δεν έχει ένα αμιγές κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά ένα υβριδικό, όπως το χαρακτηρίζει, σύστημα διακυβέρνησης που σχεδιάστηκε από μια στρατιωτική χούντα το 1960 και τελειοποιήθηκε εκ νέου μετά το πραξικόπημα το 1980.
Επισημαίνει πως το υβριδικό αυτό σύστημα είχε ως στόχο να διατηρήσει το status quo και να προστατέψει το στρατιωτικό καθεστώς κηδεμονίας ενώ το σημερινό σύστημα, όπως λέει, έχει την τάση να παράγει αδύναμες κυβερνήσεις συνασπισμού και να συντηρεί κατακερματισμένη την πολιτική σκηνή.
Αποδίδει στην αναποτελεσματικότητα των εν λόγω κυβερνήσεων τη δημιουργία των στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Τουρκία. Για τον λόγο αυτό, όπως λέει, το νέο προεδρικό σύστημα που θα προκύψει από την αναθεώρηση του Συντάγματος θα βοηθήσει την δημοκρατία να αμυνθεί ενάντια στις εξωτερικές παρεμβάσεις, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις ξένες επενδύσεις.
Σχετικά με τις σχέσεις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ για μία σειρά θεμάτων, όπως το αδιέξοδο στις ενταξιακές συνομιλίες, τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, τους πρόσφυγες και την βίζα στους Τούρκους, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου χαρακτήρισε παραπλανητική την άποψη οτι η Τουρκία είναι εξίσου υπεύθυνη με την ΕΕ για όλα αυτά τα θέματα.
Ισχυρίστηκε πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ και της οργάνωσης FETO, που πρόσκειται στον Γκιουλέν οι οποίες, όπως είπε, είναι υπεύθυνες για τον θάνατο αθώων στην Τουρκία. Τέλος, έκανε λόγο για παρεξήγηση στη επισήμανση του δημοσιογράφου περί πιθανού διαζυγίου Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης προτρέποντας μάλιστα τους ευρωπαίους εταίρους να επανεξετάσουν την ιδέα της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης με την Τουρκία.
«Η Τουρκία είναι μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ και μια υποψήφια για την ΕΕ χώρα. Είμαστε όμως και ένα κυρίαρχο έθνος που θα ακολουθήσει τους δικούς του στόχους και τα δικά του συμφέροντα. Καμία συνεργασία δεν είναι μονόδρομος. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας που ισχύει και για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ», κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr