Το επεισόδιο, σε μια ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη Ασιούτ, στη νότια Αίγυπτο, καταγράφηκε μία ημέρα αφού η αιγυπτιακή κυβέρνηση ενέκρινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια για τρεις μήνες, μετά τις επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το ΙΚ.
Οι επτά φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν αφού άνοιξαν πυρ εναντίον ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας που τους πλησίασαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Οι ύποπτοι σκόπευαν να φτιάξουν βόμβες για να διαπράξουν νέες επιθέσεις εναντίον μειονοτικών χριστιανών στην περιοχή, κατά την ίδια πηγή. Στην Ασιούτ ζει μια αρκετά μεγάλη κοινότητα χριστιανών. Επίσης η ομάδα σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας και δικαστηρίων.
Κατά την ίδια πηγή, κατασχέθηκαν πυρομαχικά, όπλα, μια μοτοσικλέτα, βιβλία και έντυπα του ΙΚ.
Από τους επτά νεκρούς, έχουν αναγνωριστεί οι τρεις. Παρουσιάστηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές ως συμπαθούντες του ΙΚ που καταζητούνταν από την ασφάλεια.
Ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο στρατηγός που έγινε πρόεδρος, εξαπέλυσε την πιο σκληρή εκστρατεία καταστολής των ισλαμιστών στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου αφού ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι—έναν πολιτικό που ανήκε στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων—το 2013, με αφορμή διαδηλώσεις εναντίον του.
Οι βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής στοχοθέτησαν εκκλησίες των Κοπτών στην Αλεξάνδρεια και στην Τάντα. Σήμαναν μια από τις πιο πολυαίμακτες ημέρες για τη χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου, τη μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή, στην πρόσφατη ιστορία.
Οι Κόπτες, που ζουν στην Αίγυπτο από τη ρωμαϊκή εποχή, διαμαρτύρονται ότι υφίστανται διωγμό και κατηγορούν το κράτος ότι δεν πράττει αρκετά για να τους προστατεύσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr