Αυτό συμπεραίνεται ευθαρσώς, στη τελευταία έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων κατά της Εμπορίας Ανθρώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA), μέσα από την οποία προκύπτει ότι, μόνον 4.361 παιδιά αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας σε μόλις 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 2012 και 2015.
Οι υπόλοιπες χώρες, λόγω των κενών στις διαδικασίες αναγνώρισης που έχουν, απέτυχαν να εντοπίσουν παιδιά-θύματα εμπορίας, να τα προστατεύσουν, να διορίσουν κηδεμόνες τους και να τους εξασφαλίσουν κατάλληλη και ασφαλή διαμονή.
Η έκθεση της GRETA δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, τα παιδιά αποτελούν το ένα τρίτο των αναγνωρισμένων θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, και υπόκεινται σε διάφορες μορφές εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας, της οικιακής δουλείας, της καταναγκαστικής επαιτείας, του καταναγκασμού σε εγκληματικές δραστηριότητες και του εξαναγκασμού σε γάμο.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι τα ασυνόδευτα και τα χωρισμένα παιδιά μεταναστών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην εμπορία ανθρώπων, αλλά οι αρχές έχουν συχνά λίγη ή καθόλου πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων μεταξύ αυτών των παιδιών.
Ετσι, καταλήγει η έκθεση της GRETA, σήμερα μόνον οι 12 από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν εφαρμόσει νομοθεσίες, για την αποτροπή του φαινομένου της εμπορίας παιδιών εντός της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα:
• Η Αλβανία καθιέρωσε νομοθεσία για την ποινικοποίηση της εμπορίας σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και σε εκείνους που εν γνώσει τους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ενός θύματος εμπορίας ανθρώπων.
• Η Αυστρία έχει αυξήσει τις ποινές για την εμπορία ανθρώπων, δημιούργησε ένα συμβουλευτικό κέντρο για παράνομους μετανάστες εργαζόμενους και εξειδικευμένη δομή υποστήριξης για τα αρσενικά θύματα της εμπορίας ανθρώπων.
• Η Βουλγαρία έχει εισαγάγει μια νέα διάταξη για τη μη τιμωρία των παιδιών-θυμάτων εμπορίας για τα αδικήματα που αναγκάστηκαν να διαπράξουν.
• Η Κροατία έχει ποινικοποιήσει τις πράξεις που σχετίζονται με ταξίδια και την απόκτηση έγγράφων ταυτότητας που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της εμπορίας ανθρώπων.
• Η Κύπρος έχει θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο νέο καθεστώς δικαίου, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων ενώ, διεύρυνε και ενίσχυσε τις αρμοδιότητες των αρχών , για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.
• Η Δανία έχει αναπτύξει εκστρατείες ευαισθητοποίησης και κατευθυντήριες γραμμές για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης της εργασίας και να στηρίξει την αστυνομία και τους εισαγγελείς στο έργο καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.
• Η Γεωργία έχει αλλάξει τη νομοθεσία της για την παροχή κοινωνικής και νομικής βοήθειας σε παιδιά θύματα της εμπορίας ανθρώπων και έχει δημιουργήσει μία ενιαία βάση δεδομένων για τον εντοπισμό των παιδιών-θυμάτων της εμπορίας.
• Η Δημοκρατία της Μολδαβίας έχει ενισχύσει τη Μόνιμη Γραμματεία της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, στην οποία και ανέθεσε τις εξωτερικές αξιολογήσεις των δύο εθνικών σχεδίων δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
• Το Μαυροβούνιο τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα για να συμπεριλάβει πρόσθετες μορφές εκμετάλλευσης που συνδέονται με την εμπορία και εισήγαγε έναν νέο νόμο, για την εξέταση περιστατικών εμπορίας παιδιών εντός τριών μηνών.
• Η Ρουμανία έχει αναπτύξει περαιτέρω την εκπαίδευση που παρέχεται στους σχετικούς επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών αστυνομικών, και τη δημιουργία κοινών ομάδων έρευνας με μια σειρά από άλλες χώρες.
• Η Σλοβακική Δημοκρατία έχει υιοθετήσει μια νέα διαδικασία για τον εντοπισμό των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό να καταστεί δυνατή η πρόσβασή τους σε χρηματοδοτούμενη από το κράτος βοήθειας, καθώς και τη θέσπιση νέας διάταξης για τη μη τιμωρία των παιδιών-θυμάτων εμπορίας ανθρώπων αναγκάστηκαν να παραβούν τον νόμο.
• Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει ένα νέο σύγχρονο νόμο για την δουλεία, με την ενοποίηση και την απλούστευση των αδικημάτων που περιλαμβάνονταν στο παρελθόν σε μια σειρά από διαφορετικούς νόμους, αυξάνοντας τη μέγιστη ποινή για αδικήματα διακίνησης και καθιστώντας ευκολότερη την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των εμπόρων.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr