Ο διπλωματικός πόλεμος που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία εκτιμάται πως σίγουρα θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να βλέπουν ντέρμπι ανάμεσα στο Κεντροδεξιό κόμμα του Μαρκ Ρούτε και την ακροδεξιά παράταξη του Γκέερτ Βίλντερς.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η απαγόρευση προεκλογικών ομιλιών δύο Τούρκων υπουργών σε ολλανδικό έδαφος τις προηγούμενες ημέρες, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, βοήθησε τον Ρούτε να καλλιεργήσει την εικόνα ενός ισχυρού πολιτικού.
Από την άλλη μεριά, όμως, οι επιθέσεις από τη μεριά της Τουρκίας δεν αποκλείεται να οδηγήσουν μερίδα ψηφοφόρων στην πιο συντηρητική επιλογή του ακροδεξιού Βίλντερς.
Δημοσκοπήσεις και πιθανές συνεργασίες
Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Ρούτε λαμβάνει 18%, ποσοστό που του δίνει την πρώτη θέση, αλλά όχι και τη δυνατότητα να σχηματίσει μόνος του κυβέρνηση ( 27 έδρες σε σύνολο 150).
Η Ακροδεξιά του Βίλντερς ακολουθεί με 24 έδρες που μεταφράζονται σε ποσοστό 16%.
Εφόσον, η κάλπη δεν κρύβει εκπλήξεις, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως με τη Φιλελεύθερη Κεντροδεξιά του Ρούτε μπορεί να συμπράξουν Χριστιανοδημοκράτες (D66), Σοσιαλιστές και Πράσινοι.
Με βάση τις προθέσεις που έχουν εκδηλώσει τα κόμματα, κανένα δεν προτίθεται να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον Γκέερτ Βίλντερς, ακόμα κι αν το ακροδεξιό κόμμα καταφέρει και τερματίσει πρώτο στην εκλογική κούρσα.
Θεωρείται όμως εξαιρετικά σημαντικό για την ΕΕ να μην πάρει την πρώτη θέση ο ευρωσκεπτικιστής Βίλντερς, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις εκλογές που ακολουθούν στη Γαλλία, εκεί που η Μαρίν Λε Πεν έχει σημαντικές πιθανότητες να πάρει την πρωτιά στον πρώτο γύρο και να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στον επαναληπτικό γύρο.
Τα κόμματα και οι προβλέψεις
Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) – Φιλελεύθερη Κεντροδεξιά
Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε είναι και πάλι το φαβορί για την πρώτη θέση, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως κινείται στο 16% με 18%
Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) – Εθνικιστική Ακροδεξιά
Το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με έντονα αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό λόγο έχει ανησυχητικά υψηλή απήχηση στην ολλανδική κοινωνία. Δημοσκοπικά βρίσκεται στο 13%-16%
Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) - Κεντροδεξιά
Πρόκειται για το παραδοσιακό κόμμα της Κεντροδεξιάς στην Ολλανδία, που όμως, δεν συμμετείχε στον τελευταίο κυβερνητικό σχηματισμό. Δημοσκοπικά κινείται κοντά στο 12%.
Δημοκράτες 66 (D66) – Φιλελεύθερο Κέντρο
Το κόμμα των Δημοκρατών 66 έχει ορισμένες ριζοσπαστικές προοδευτικές απόψεις, όπως για παράδειγμα η ελευθερία στη χρήση και την καλλιέργεια μαριχουάνας. Ανεβαίνει δημοσκοπικά και θεωρείται πιθανό να συμπράξει με τον Ρούτε μετεκλογικά, ειδικά εφόσον πάρει ποσοστό κοντά στο 12%, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι.
Πράσινοι Αριστεροί (GL) – Οικολογική Αριστερά
Το οικολογικό κόμμα ενισχύεται σημαντικά με τον επικεφαλής του, Γέσε Κλάβερ, με ρίζες από το Μαρόκο και την Ινδονησία, να έχει απήχηση στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους.
Κινείται δημοσκοπικά μεταξύ 10%-11%.
Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) – Αριστερά
Η Ριζοσπαστική Αριστερά δείχνει τάσεις πτώσης στις δημοσκοπήσεις και μοιάζει να έχει «ταβάνι» στο 10%.
Κόμμα Εργασίας (PvdA) – Κεντροαριστερά
Το δεύτερο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές κινδυνεύει να καταποντιστεί και να πέσει στην έβδομη θέση.
Κινείται δημοσκοπικά κοντά στο 7% με 8%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr