Η πρόταση, σύμφωνα με τα Reuters, θα μπορούσε να δώσει στην ΕΕ εξουσία να διερευνήσει εξονυχιστικά «επενδύσεις στην ΕΕ στρατηγικής σημασίας τόσο από οικονομικής απόψεως όσο και από απόψεως ασφάλειας».
Σ’ αυτές θα περιλαμβάνονταν οι επενδύσεις στην άμυνα, στις υποδομές μεταφορών και σε κρίσιμες τεχνολογίες και θα μπορούσε να επεκταθεί και σε συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνο μια αόριστα καθορισμένη «οικονομική ευημερία», σύμφωνα με την πρόταση του τμήματος βιομηχανίας της Κομισιόν, που έχει δει το Reuters.
Στο σχετικό έγγραφο γίνονται αρκετές αναφορές στην Κίνα, επικαλούμενο –όπως σε ένα υποθετικό παράδειγμα μη επιθυμητής συμφωνίας- μια εταιρεία που λαμβάνει κεφάλαια από την κινεζική κυβέρνηση για να μπορέσει να αγοράσει μια ευρωπαϊκή εταιρεία για να κάνει «στρατηγική είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά».
Η Γερμανία, σημειώνει το Reuters, άρχισε να μιλά για προστατευτισμό μετά από μια σειρά κινεζικών εξαγορών γερμανικών τεχνολογικών εταιρειών.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δικούς τους κανόνες για να προστατεύουν τις στρατηγικές επιχειρήσεις, όμως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο σε επίπεδο ΕΕ και θα αφορά και άλλα μέτρα, πέραν αυτών που συνήθως σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.
Τα μέτρα της πρότασης θα μπορούν επίσης να αφορούν και σε εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από θυγατρική ξένης εταιρείας με έδρα στην ΕΕ.
Το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα τμήματα της Κομισιόν και στη συνέχεια να υιοθετηθούν οι προτάσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πάντως, για να αποφευχθεί η υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας στις Βρυξέλλες σε μια περίοδο αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού, η πρόταση προβλέπει πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα διατηρήσουν το δικαίωμα να επιτρέψουν ή να απαγορεύσουν την όποια εξαγορά, ακόμα και μετά τον έλεγχο της ΕΕ.
Η πρόταση προβλέπει επίσης πως μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ευρωπαϊκή υπηρεσία, που θα εξετάζει τις ξένες επενδύσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr