Επιμένοντας σε προσχηματικές αρνήσεις και καθ΄ υπόδειξη της Άγκυρας ο κατοχικός εκπρόσωπος αξιώνει πεισματικά να ανακληθεί η απόφαση της Κυπριακής Βουλής με την οποία θα γίνεται ιστορική αναφορά στα σχολεία του Δημοψηφίσματος του 1950, στο οποίο είχαν λάβει μέρος και πολλοί Τουρκοκύπριοι, για την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
Είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά αποφάσισε να κλιμακώσει την ένταση και αυτό επειδή, όπως εκτιμούν η Λευκωσία και η Αθήνα, έχει στριμωχθεί στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στα οποία σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη η Άγκυρα έχει αντιληφθεί ότι οι θέσεις της διεθνώς δεν γίνονται αποδεκτές.
Αφετέρου, ακόμα και στο απίθανο ενδεχόμενο ο Ερντογάν να είχε κάποια ψήγματα συναίνεσης, δεν έχει κανένα καλό λόγο να το κάνει ενόψει δημοψηφίσματος στο οποίο χρειάζεται την στήριξη των ακραίων εθνικιστών κι ας επισημαίνει το Στέητ Ντηπάρτμεντ ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για να επιτύχουμε μία συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού.
Όλοι πρόσεξαν χθες τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ να κάνει μέσα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το σήμα των Γκρίζων Λύκων κλείνοντας το μάτι στην εθνικιστική ψήφο.
Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα των εγγυήσεων και επανέλαβε πως αν υπάρξει συμφωνία τότε θα πρέπει να διασφαλίζει «αυτό που λέμε ¨τέσσερις ελευθερίες¨ οι άνθρωποι, οι υπηρεσίες, τα εμπορεύματα και το κεφάλαιο να μπαίνουν και να βγαίνουν ελεύθερα στην Κύπρο. Και αυτό είναι κάτι που το ζητούμε από την ΕΕ».
Την ίδια ώρα ο Ακιντζί που ασκείται στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών (blame game) ισχυριζόμενος ότι κάτω από το τραπέζι η ε/κ πλευρά προωθεί την Ένωση με την Ελλάδα, επαναφέρει ως προϋπόθεση για συμφωνία να έχει η τ/κ πλευρά δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις και εκ περιτροπής προεδρία.
Επόμενο βήμα της Άγκυρας σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, είναι η διπλωματική αναβάθμιση σε πρώτη φάση του ψευδοκράτους με άνοιγμα γραφείων του σε ξένες χώρες.
Με βάση την τακτική αυτή, ο κατοχικός ηγέτης θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν για να συμμετάσχει σε σύνοδο της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας ως παρατηρητής.
Θα επιστρέψει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες; Δείχνει μάλλον απίθανο από την στιγμή μάλιστα που όπως έχει προειδοποιήσει ο Ερντογάν, ακολουθεί μεθοδικά, «μιαν άλλη πορεία για το ψευδοκράτος».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr