Οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι πρωτοφανείς, με τον βουλευτή των Εργατικών Πολ Φλιν να προχωρά σε πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την επικείμενη επίσκεψη.
«Όλοι όσοι είμαστε σε αυτή την αίθουσα έχουμε μεγάλο σεβασμό προς την Αμερικανική προεδρία, το Σύνταγμα της χώρας και την ιστορία της. Δεν υπάρχει ζήτημα μη σεβασμού προς τη χώρα» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: « Η επίσκεψη του όμως θα στείλει το μήνυμα ότι η Βρετανία αποδέχεται τη συμπεριφορά του και τα σχόλιά του».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Φλιν έκανε λόγο για έναν πρόεδρο που συμπεριφέρεται σαν «νευρικό παιδί» ενώ παράλληλα παραλλήλισε την πνευματική του ικανότητα με αυτή ενός… πρωτόζωου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι είπε ότι μια επίσκεψη του Τραμπ στη χώρα είναι «αναμενόμενη» αλλά όχι μόλις μετά από μερικές ημέρες στο τιμόνι των ΗΠΑ.
Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι για να κάνοντας μια τέτοια πρόσκληση, η χώρα εγκαταλείπει όλες τις αρχές της.
Άφησε δε, να εννοηθεί ότι η κίνηση αυτή γίνεται επειδή η κυβέρνηση της Βρετανίας βρίσκεται σε «απόγνωση» και θέλει να δημιουργήσει νέες εμπορικές συμφωνίες.
«Δεν το κάναμε για τον Κέννεντι, για τον Τρούμαν, δεν το κάναμε για τον Ρίγκαν αλλά για αυτό τον άνθρωπο λέμε “σε παρακαλούμε έλα και θα ξαπλώσουμε και θα τα δεχτούμε όλα γιατί είμαστε τόσο απελπισμένοι για την παρέα σου”» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Νομίζω ότι αυτή η χώρα είναι καλύτερη από αυτό».
Αρκετοί ήταν και οι βουλευτές που δήλωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι άξιος της τιμής μιας επίσημης επίσκεψης -η επίσημη επίσκεψη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρέλαση με άμαξα, ομιλία στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ κι επίσημο γεύμα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με την βασίλισσα Ελισάβετ.
«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε κατά πόσον πρέπει να είμαστε σοκαρισμένοι από την ηθική αυτής της πρόσκλησης, ή απλά να εκπλαγούμε από την ανοησία αυτής», τόνισε ο βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος έχει βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με τον Τραμπ σχετικά με επενδύσεις του Αμερικανού προέδρου στην Σκωτία.
Ο συντηρητικός Σάιμον Μπερνς, όμως, ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη πρέπει να πραγματοποιηθεί, ό,τι και αν πιστεύει ο καθένας για τον Τραμπ, λόγω των στενών σχέσεων της Βρετανίας με τις ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας. Και αυτό ισχύει εδώ και καιρό. Έχει σταθεί στο πλάι μας όταν είχαμε ανάγκη, όπως κάναμε και εμείς, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου» είπε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ανόητο οι προσωπικές πεποιθήσεις να βάλουν σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας.
Ο επίσης συντηρητικός Κρίσπιν Μπλαντ προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι η επίσκεψη μπορεί να μετατεθεί για αργότερα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2020 πιθανώς να είναι μια κατάλληλη ευκαιρία, καθώς εκείνη τη χρονιά συμπληρώνονται 400 χρόνια από το ταξίδι των πρώτων αποίκων στις ΗΠΑ.
Η συζήτηση αυτή άνοιξε μετά από την υπογραφή σχετικού αιτήματος από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει ως όρο να συζητά οποιοδήποτε αίτημα συγκεντρώνει περισσότερες από 100.000 υπογραφές.
«Stop Trump»
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη αυτή η τεταμένη αυτή συζήτηση εντός του Κοινοβουλίου, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη έξω από το κτίριο.
Πολλοί από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο κρατούσαν πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ο Τραμπ στα σκουπίδια. Πολεμήστε την μισαλλοδοξία».
«Πρόκειται για την άνοδο του μίσους και του εξτρεμισμού, που προσωποποιείτε στον Τραμπ. Δεν πρόκειται μόνο για αυτόν, αλλά ο ίδιος αντιπροσωπεύει ό,τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή την περίοδο», τόνισε η 61χρονη Άλισον Ντέιλ μία από τους διαδηλωτές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Η πρόκληση ήταν μια σπασμωδική κίνηση που μας έκανε να φανούμε απελπισμένοι», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr