Να θυμίσουμε πως στην Λιβύη, μετά την πτώση του Καντάφι και τον εκτεταμένο εμφύλιο η χώρα έχει χωριστεί στα δύο, με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση να ελέγχει την δυτική Λιβύη και τον στρατηγό Χαφτάρ την ανατολική.
Ο Χαφτάρ πολύ πρόσφατα προσέγγισε την Μόσχα ζητώντας βοήθεια προκειμένου να εκδιώξει την ISIS και τα παρακλάδια της από το έδαφος της Λιβύης και σύμφωνα με αναλυτές η επιτυχή κατάληξη της ρωσικής βοήθειας της Μόσχας προς την συριακή κυβέρνηση, αποτελεί ένα θετικό προηγούμενο ώστε η Μόσχα να προσπαθήσει να αυξήσει την επιρροή της και στη Λιβύη, όπου μάλιστα υπάρχουν μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές επενδύσεις από εποχής Καντάφι.
Από την πλευρά της η ΕΕ και ο ΟΗΕ δεν θέλουν μία τέτοια εξέλιξη καθώς προσπαθούν να συνενώσουν τα αντιμαχόμενα μέρη ώστε να υπάρξει μία κυβέρνηση με την οποία θα συνομιλούν για κρίσιμα θέματα όπως η ροή προσφύγων.
Η Δύση προσπαθεί να μεταπείσει την Ρωσία να μην βοηθήσει τον Χαφτάρ επιμένοντας πως ο Χαφτάρ μπορεί να αποτελέσει λύση του προβλήματος εφόσον δεχθεί να ενταχθεί υπό την Εθνική Κυβέρνηση διατηρώντας την αρχηγεία των ενόπλων δυνάμεων.
Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς ο Χαφτάρ είναι έτοιμος να στραφεί και προς τις ΗΠΑ δηλώνοντας ότι προσδοκά υποστήριξη και από την νέα αμερικανική κυβέρνηση, στην προσπάθεια τους να εκδιώξει τους τρομοκράτες.
Την διαμεσολάβηση, έχει αναλάβει η Ιταλία με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Ατζελένο Αλφάνο να συναντάται με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρώφ στις 16 Φεβρουαρίου στη Βόννη, ενώ τις τελευταίες εξελίξεις θα συζητήσουν ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλίνι με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που συναντώνται στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.
Η ΕΕ προσδοκά πως τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν τον Χαφτάρ, αυτό όμως απομένει να αποδειχθεί στην πορεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr