Βασικό ρόλο, στην διεξαγωγή της πρωτοφανούς, για τα χρονικά του Συμβουλίου της Ευρώπης, έρευνας καλείται να παίξει η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) που, όπως είναι γνωστό, με διαδοχικές της εκθέσεις για κράτη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία αλλά και η Ολλανδία και η Γερμανία, έχει υπογραμμίσει πως βασικές εστίες διαφθοράς βρίσκονται στις τάξεις των βουλευτών, των δικαστών και των εισαγγελέων.
Η ενεργός συμμετοχή της GRECO σ αυτήν την έρευνα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι, πολλοί είναι οι βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συμμετέχουν και στις εργασίες της Συνέλευσης του Οργανισμού.
Μέχρι τις 9 Μαρτίου 2017, όπου το προεδρείο της Συνέλευσης θα ξανασυνεδριάσει, για την εξέταση πλέον κρουσμάτων διαφθοράς με ονοματεπώνυμο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση που συντάσει, ο Βρετανός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Ian Liddell-Grainger και η οποία αποσκοπεί στην αναθεώρηση του Κώδικα Συμπεριφοράς των βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Επιτροπή Κανονισμού, Ασυλιών και Θεσμικών Θεμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ανέδειξε το θέμα, σε δήλωση της αναφέρει, συγκεκριμένα ότι: "Οι ισχυρισμοί για διαφθορά και προώθηση συμφερόντων από πρώην και νυν μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν δεί το φως της δημοσιότητας και έχουν αναπαραχθεί και στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
Το αληθές ή ψευδές αυτών των καταγγελιών πρέπει τάχιστα να αποδειχθεί δεδομένου ότι, υπονομεύουν την εικόνα και την αξιοπιστία της Συνέλευσης ως οργάνου και τη φήμη του κάθε ένα από τα μέλη της".
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr