Ο Νορβηγός διπλωμάτης ενημέρωσε χθες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις δηλώσεις του στη συνέχεια, χαρακτήρισε παραδόξως «πολύ επιτυχή» την διαδικασία που προηγήθηκε και η οποία θυμίζουμε, έληξε κακήν- κακώς πριν την ώρα της, μετά την ακαμψία της Άγκυρας η οποία αρνείται την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο, προκειμένου να αποχωρήσει ο στρατός κατοχής και να καταργηθεί το αποικιοκρατικό σύστημα εγγυήσεων.
Είναι πρόδηλο, όπως εκτιμούν στην Αθήνα ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποσπάσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την διαδικασία χωρίς ουσιαστικές παραχωρήσεις.
Επιβεβαιώθηκε αυτό, τόσο μετά το αίτημα που κατέθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αξίωσε να παραχωρηθούν στους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο οι βασικές ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, όσο και από το καινοφανές αίτημα του κατοχικού εκπροσώπου Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος σε συγχαρητήρια επιστολή προς το νέο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, έκανε λόγο για «ισότητα των δυο ιδρυτικών κρατών» και ζήτησε τις δυο από τις έξι έδρες που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωβουλή!..
Οι διαθέσεις στο πρόσωπο του κ. Έϊντε στην Κύπρο, δεν είναι πάντως ευνοϊκές, καθώς όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν εμφατικά ότι λειτουργεί με προσωπική ατζέντα και εξόφθαλμα ετεροβαρώς.
Η κριτική συνοψίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ειδικός σύμβουλος, όχι μόνο παραβλέπει την εμπρηστική στάση της Τουρκίας, αλλά, και ότι μετά την αποτυχία της Γενεύης, μέσω φιλικών επικοινωνιακών διαύλων, επιχείρησε να μεταθέσει το βάρος στην πλευρά της Αθήνας και του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κατέβαλλε έντονη προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί το ναυάγιο.
Ο κ. Έϊντε προσπαθεί να διασώσει το «μομέντουμ» προειδοποιώντας πως αν χαθεί «αυτή η πολύ καλή ευκαιρία», η αποτυχία «θα είναι πολύ αρνητική», όμως είναι άγνωστο το πώς ακριβώς μπορεί να συνεχιστεί μια διαδικασία που οργανώθηκε «στο πόδι» και με επιδίωξη να κλείσει εσπευσμένα το ζήτημα σε βάρος του λαού της Κύπρου.
Πρόσθετος αρνητικός παράγοντας είναι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να καταστεί ισόβιος πρόεδρος, δεν πρόκειται ακόμα και στην ακραία υποθετική περίπτωση ότι θα ήθελε κάτι τέτοιο…- να κάνει κάποια θεαματική υποχώρηση πριν από το εαρινό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, από την στιγμή που δεν θέλει να κατηγορηθεί για προδοσία από τον εθνικιστικό του εταίρο.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr