Η τελευταία αυτή έκθεση του WEF υπογράμμισε ότι ο τρόπος που μια χώρα μετρά την οικονομική της ανάπτυξη θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί. Αντί να εστιάζουν απλά στα επίπεδα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επανασυνδεθούν με τους όλο και πιο απογοητευμένους πολίτες τους και να εξετάσουν ένα μεγαλύτερο εύρος οικονομικών εργαλείων.
«Ο κόσμος βασικά βρίσκεται σε πολύ έντονη συμφωνία, στο ότι η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς (inclusive growth) είναι ο σωστός τρόπος, αλλά αυτό έχει σταθεί πιο πολύ φιλοδοξία παρά δράση τα τελευταία χρόνια», εξήγησε ο Richard Samans, μέλος του συμβουλίου του WEF, μιλώντας σήμερα στο CNBC.
Ο Samans επέκρινε τη στάση πολλών κορυφαίων οικονομιών, οι οποίες δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις εξαγωγές και το ΑΕΠ αντί να εξετάζουν τη βελτίωση στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού της χώρας. Συμφώνησε ότι η Γερμανία, η οποία μετρά το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα του κόσμου, ύψους 300 δισ. ευρώ, είναι τυπικό παράδειγμα αυτής της στάσης στην πράξη.
Η έκθεση, της οποίας συντάκτης είναι και ο Samans, συμπεραίνει ότι αρκετές χώρες έχουν κακές επιδόσεις ή παραμένουν σχετικά υποανάπτυκτες σε όρους κατανόησης και έπειτα δράσης επάνω στις ανησυχίες των πληθυσμών τους, ενώ κάνει λόγο για αυξανόμενη ανισότητα.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, ο Samans επιχειρηματολογεί ότι οι υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος ορκίζεται την Παρασκευή- για μεγάλες επενδύσεις σε υποδομή και προνόμια για τη φροντίδα των παιδιών, είναι «θετικά στοιχεία» που θα μπορούσαν να τονώσουν τις οικονομικές επιδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες προτάσεις που συζητιούνται, στο θέμα του περιβάλλοντος και επίσης σε όρους φορολογικών μεταρρυθμίσεων, που αν δεν δομηθούν σωστά θα μπορούσαν να προσφέρουν μια βραχυπρόθεσμη τόνωση αν θέλετε (…) αλλά μακροπρόθεσμα δε θα είναι τόσο ευνοϊκές για την χωρίς αποκλεισμούς ευημερία», κατέληξε ο Samans.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr