Το πρόγραμμα Erasmus που, στα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του, επέτρεψε σε 5.000.000 φοιτητές απ’ όλη την Ευρώπη, να συνεχίσουν δωρεάν τις σπουδές τους για ένα χρόνο, σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από εκείνη της καταγωγής του, αντιμετωπίζει, λόγω οικονομικών δυσκολιών, προβλημα στην χρηματοδότηση του.
Ηδη, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του προγράμματος Lukas Knight, το μέλλον του «Erasmus», παρουσιάζεται αβέβαιο καθώς, τα 16,4 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την χρηματοδότηση του από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό την περίοδο 2016-20, δεν φαίνεται να φθάνουν για την κάλυψη των ήδη αυξημένων αναγκών του, που προέρχονται από το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των φοιτητών και μαθητών της Ευρώπης να συμμετάσχουν σ’ αυτό.
Παρόλο που η επέτειος των 30 χρόνων από την «γέννηση» του Erasmus, τον Ιούνιο του 1987, θα εορτασθεί με πάσαν επισημότητα στο Παρίσι, οι παριστάμενοι στην εκδήλωση, υπουργοί και κομισσάριοι, δεν θα έχουν να προσφέρουν «δώρα», τυλιγμενα στο «αμπαλάζ» των εγγυήσεων, για την συνέχιση του τόσο δημοφιλούς στην νεολαία, αυτού προγράμματος.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει εκφράσει την πρόθεση να πιέσει, με τα μέσα που διαθέτει, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να αυξήσουν τους διαθέσιμους πόρους για το Erasmus, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους νέους, να κάνουν χρήση των ωφελημάτων του.
Δεδομένης, όμως, της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη αλλά και των νέων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ηπειρος, η εν λόγω προοπτική φαντάζει...ολίγον χλωμή!
Από το 1987 που «γεννήθηκε» το πρόγραμμα και πήρε το όνομα του από τονErasmus, έναν από τους μεγάλους ανθρωπιστές της Αναγέννησης, οι συμμετέχουσες χώρες αυξήθηκαν από 11 σε 33 και οι ενδιαφερόμενοι, πλέον, δεν είναι μόνον φοιτητές αλλά μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης άλλα και νέοι που αναζητούν εργασία, σε άλλη χώρα πλην εκείνης της καταγωγής τους.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr