Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης, την οποία επιμελείται ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου, Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης και συμμετέχουν οι κκ. Ηλίας Λεκκός, Μανώλης Δαβραδάκης, και Γιάννης Γκιώνης, καθώς και η κα. Έλενα Σιμιντζή, συνοψίζονται στα εξής:
«Με εξαίρεση την Τουρκία, οι χώρες της Νέας Ευρώπης κατέγραψαν ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης υψηλότερούς από τους αναμενόμενους, χωρίς αυτό να οδηγήσει σε αναζωπύρωση πληθωριστικών πιέσεων.Η Τουρκία αποτελεί την μοναδική εξαίρεση, καθώς η κρίση των αναδυόμενων αγορών κατά τους μήνες Μάιο και Ιούλιο είχε ως συνέπεια την εξασθένηση των ρυθμών της οικονομικής της ανάπτυξης κατά το δεύτερο μισό του 2006 και την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τους στόχους της Κεντρικής τράπεζας.
Όσον αφορά το 2007, αναμένουμε η οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών να συνεχισθεί απρόσκοπτα, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τυχόν μακροοικονομικές ανισορροπίες οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν το υπάρχον ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.
Πιο αναλυτικά:
Η οικονομία της Βουλγαρίας, μετά και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιανουάριο του 2007, συνεχίζει να σημειώνει εντυπωσιακούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.Για το 2007, οι οικονομολόγοι της Eurobankεκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα υπερβεί το 6%, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 4,9%.Στον αντίποδα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εκτινάχθηκε στο 16% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (15% του ΑΕΠ) και το 2007. Το έλλειμμα αυτό στην συντριπτική του πλειοψηφία θα χρηματοδοτηθεί από την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων οι οποίες το 2006 σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ (αύξηση 43% μέσα στο 2006) και ανήλθαν στο 16,6% του ΑΕΠ, καθώς ένα ολοένα αυξανόμενο μέρος αυτών τα τελευταία χρόνια κατευθύνεται σε επενδύσεις ακίνητης περιουσίας (το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 30% των συνολικών εισροών για το 2006). Τέλος, η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας, ως αρμόδιας εποπτικής αρχής, να ελέγξει τη ραγδαία πιστωτική επέκταση δεν έχει ευοδωθεί. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης περιορίστηκε μεν στο 20,2% (σε ετήσια βάση) το Δεκέμβριο του 2006 από 33,1% ένα χρόνο πριν, αλλά εναλλακτικές μορφές δανεισμού αναπτύσσονται ταχύτατα. Το leasing, που αυξήθηκε κατά 1,6 μονάδες του ΑΕΠ σε ένα μόνο έτος, καθώς και ο δανεισμός των επιχειρήσεων από το εξωτερικό, αποτελούν τα κυριότερα εναλλακτικά δίκτυα δανεισμού, τα οποία είναι δύσκολο να εποπτευτούν από την Κεντρική Τράπεζα.
Η οικονομία της Ρουμανίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και το 2007.Πιο συγκεκριμένα, αναμένουμε 6,5% μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Ρουμανίας για το 2007 από 7,7% το 2006, λόγω ασθενέστερης αύξησης κατανάλωσης και επενδύσεων με αμετάβλητες καθαρές εξαγωγές, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί οριακά το 2007 σε 10% του ΑΕΠ, από 10,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2006. Παράλληλα, η μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των εξειδικευμένων εργατών και η αύξηση των κατώτατων μισθών στις υπηρεσίες του δημοσίου δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα παραμείνει στο 5% και το 2007.Μια επιπρόσθετη πρόκληση για τη Ρουμανία είναι και ο εξορθολογισμός της δημοσιονομικής της πολιτικής.Η μετάβαση του κρατικού προϋπολογισμού από πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το Νοέμβριο του 2006, σε έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ομαλή εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.Ο τραπεζικός τομέας της Ρουμανίας αναπτύσσεται ταχύτατα τόσο σε όρους ενεργητικού (34,7% σε ετήσια βάση, 12/2006) όσο και πιστωτικής επέκτασης (53,7% σε ετήσια βάση, 12/2006).Όμως η ταχεία αυτή πιστωτική επέκταση δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη επέκταση της καταθετικής τους βάσης.Κατά συνέπεια, μόνο κατά το 2006, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις αυξήθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες και πλησίασε το 100%.Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ δανείων και καταθέσεων έχει δημιουργήσει μια σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, η οποία μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη της τραπεζικής πίστης στη ρου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr