Ο S&P άφησε αμετάβλητη σε «σταθερή» και την προοπτική επαναξιολόγησης της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης, για την οποία εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε 1,8% το 2016 και σε 1,3% το 2017.
Όπως προβλέπει ο διεθνής οίκος, η ευρέως διαφοροποιημένη και ανταγωνιστική γερμανική οικονομία θα διατηρήσει την τρέχουσα αναπτυξιακή της ορμή, που υποστηρίζεται από μια ισχυρή εσωτερική ζήτηση και από ανθεκτικές εξαγωγές, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις που παρουσιάζονται στο διεθνές περιβάλλον.
Η Γερμανία απολαμβάνει το προνόμιο να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα όποια εξωτερικά οικονομικά πλήγματα δεχθεί λόγω του «δίδυμου» εμπορικού και δημοσιονομικού πλεονάσματός της - κάτι που συμβάλλει στη «σταθερή» προοπτική της - ενώ τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων θα συνεχίσουν να ωφελούν τον προϋπολογισμό του γερμανικού Δημοσίου τομέα.
Ο S&P αποτιμά θετικά το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο της Γερμανίας και το σταθερό πολιτικό της σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό πολιτικής συναίνεσης σε μεγάλο φάσμα των πολιτικών εκπροσωπήσεων.
Όμως, ο διεθνής οίκος επισημαίνει, ότι το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία κατακερματίζεται ολοένα και περισσότερο ως αποτέλεσμα της ανόδου της απήχησης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Alternative fuer Deutschland (AfD), το οποίο σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις αναμένεται να εισέλθει το 2017 στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία του, ως το έβδομο μεγαλύτερο κόμμα.
Αυτό, θα καθιστούσε περισσότερο πολύπλοκη διαδικασία τη δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κρατιδίου.
Μεταξύ άλλων, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, οι δομικές προκλήσεις και οι προσπάθειες μείωσης του δανεισμού των αναδυόμενων αγορών, αλλά και η προσαρμογή των εκτός Ε.Ε. πετρελαιο-παραγωγικών οικονομιών στις χαμηλότερες τιμές του «μαύρου χρυσού», αναμένεται να πλήξουν τις γερμανικές εξαγωγές.
Επιπλέον, αυτές θα μπορούσαν να πληγούν από την ενίσχυση των λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, από το Brexit, αλλά και από τον εμπορικό προστατευτισμό που ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σε μια χώρα που απορροφά σχεδόν το 10% των γερμανικών εξαγωγών.
Το γερμανικό χρέος γενικής κυβέρνησης αναμένεται να περιοριστεί σε 61% του ΑΕΠ το 2019, από το υψηλό 81% που κατέγραψε το 2010.
Το γερμανικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών - δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά από αυτό της Ολλανδίας - προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει από το υψηλό ρεκόρ του 8,4% το 2015, σε περίπου 7,0% το 2019.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr