Η τουρκική οικονομία επλήγη από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και την αβεβαιότητα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη συνέχεια, η οποία οδήγησε τους επενδυτές και τους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες τους. Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Άγκυρας στις διαμάχες στη γειτονική Συρία και το Ιράκ αποτελεί έναν ακόμα λόγο ανησυχίας.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας τους οικονομολόγους να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και να θεωρήσουν εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για ανάπτυξη 3,2% το 2016.
«Το γνωρίζουμε το πρόβλημα. Η οικονομία επιβραδύνεται… τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο δεν ήταν καλά», δήλωσε ο Αγκμπάλ σε συνέντευξή του αργά χθες, αρνούμενος να πει εάν θα αλλάξει ο επίσημος στόχος για την ανάπτυξη.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα πιθανά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής πολιτικής, των μακροπροληπτικών μέτρων και των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής, και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για να δώσουμε κάποια ώθηση στην οικονομία», είπε ο υπουργός.
«Στο υπουργείο Οικονομικών, εργαζόμαστε σε κάποια φορολογικά μέτρα, προσωρινές μειώσεις φόρων εάν είναι δυνατόν, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε ο Άγκμπαλ.
Η κυβέρνηση στοχεύει σε ανάπτυξη 4,4% τον επόμενο χρόνο, αλλά και αυτό φαίνεται αισιόδοξο, λένε οι οικονομολόγοι, ιδιαίτερα εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει την άνοιξη, όπως αναμένεται, δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στον πρόεδρο της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr