Της Παυλίνας Πρωταίου
Οικονομία-Πολιτική-ΕΕ
Γενικά χαρακτηριστικά
Η γειτονική Βουλγαρία, των περίπου 8 εκ κατοίκων αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας εμπορικό και οικονομικό εταίρο για την Ελλάδα, μια και οι ελληνικές επενδύσεις μόνο για το α εξάμηνο του 2006 έφθασαν τα 141εκ ευρώ, ενώ, συνολικά για το 2006 άγγιξαν τα 181 εκ ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 2η θέση των ξένων επενδυτών-μετά την Αυστρία-.
Την ίδια στιγμή, η οικονομία της χώρας μετά την μάλλον οδυνηρή μετάβαση-1990-97 από τον κρατικό έλεγχο και προστατευτισμό στην οικονομία της αγοράς, ακολούθησε ένα διάστημα ανάκαμψης και σταθεροποίησης. Ήταν η χρονική στιγμή που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Παράλληλα, η περίοδος εκείνη, σηματοδότησε την αρχή της ανοδικής πορείας της βουλγαρικής οικονομίας. Μιας πορείας με απώτερο στόχο την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στόχος που μετουσιώθηκε σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5.8%, αλλά δεν επαρκεί για να φέρει τη χώρα πιο κοντά στο μέσο κοινοτικό όρο, καθώς ο μέσος μισθός είναι μόλις 164 ευρώ. Ωστόσο, ο σχετικά χαμηλός πληθωρισμός-5% το 2005 και με καθοδικές τάσεις- σε συνδυασμό με το φθηνό εργατικό δυναμικό και κόστος παραγωγής, οι φθηνές μεταφορές και το ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο (15% για τα φυσικά πρόσωπα και 10% για τις επιχειρήσεις)καθιστούν τη χώρα έναν ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Παράλληλα, άμεση προτεραιότητα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες αποτελεί η κατασκευή υποδομών, ο εκσυγχρονισμός της παιδείας και η διοικητική εξυπηρέτηση. Ενώ, η υλοποίηση των στόχων της Ατζέντας της Λισσαβόνας εμπεριέχεται στο Εθνικό Πλαίσιο Αναφοράς (NationalStrategicReferenceFramework).
Επιπλέον, κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα, υιοθέτησαν από κοινού ένα Σύμφωνο Οικονομικής Ανάπτυξης, πυρήνας του οποίου είναι η επιτυχημένη ενσωμάτωση της Βουλγαρίας στο Κοινοτικό πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
Και μπορεί η Σόφια να διαθέτει την πολιτική βούληση και τον ενθουσιασμό του πρωτάρη, στις Βρυξέλλες, ωστόσο, περισσεύει η καχυποψία. Απόδειξη; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός «μηχανισμού παρακολούθησης» για την επόμενη τριετία, με σκοπό να διασφαλίσει ότι τα δύο νέα κράτη μέλη θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις και θα ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει πριν περάσουν τις «πύλες» της Ένωσης.
Επίσης, η Ε.Ε θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην παρακράτηση ακόμα και του ¼ των αγροτικών χρηματοδοτήσεων, να μην αναγνωρίσει δικαστικά εντάλματα και δικαστικές αποφάσεις από τις δύο χώρες, να απαγορεύσει την εξαγωγή χοιρινών και να επιβάλλει περιορισμούς στην πολιτική αεροπορία της Βουλγαρίας. Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες-μέλη αποφάσισαν την επιβολή περιορισμών τη ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων.
Και σαν μην έφθαναν αυτά έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τη Βουλγαρία, καταγράφει έξι τομείς που εμπνέουν ανησυχία:
- Απτά αποτελέσματα στη διερεύνηση και δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος
- Αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας για τη καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς
- Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επιβολή των διατάξεων σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
- Ενίσχυση του δημοσιονομικού ελέγχου για τη χρήση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων και Ταμείου Συνοχής στο μέλλον
- Κατασκευή εγκαταστάσεων αξιοποίησης και επεξεργασίας ζωικών καταλοίπων σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο για τη μεταδοτική σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και τα ζωικά παραπροϊόντα και τέλος,
- Δημιουργία του κατάλληλου Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου στη γεωργία.
Η Επιτροπή δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα αποφασισθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν ορισμένους καίριους τομείς όπως την : εσωτερική αγορά, Δικαιοσύνη και πάταξη διαφοράς και εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων.
Τέλος, η ενσωμάτωση Βουλγαρίας-Ρουμανίας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς(ΝΑΤΟ) τις καθιστά μέ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr