Εσπευσμένα προσκληθείς και αφού, όπως «ομολόγησε» και ο ίδιος, αναγκάσθηκε ν’ αλλάξει το πρόγραμμα των ταξειδίων του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μούν, περιορίσθηκε, στην ολιγόλεπτη ομιλία του, να εξάρει τον ρόλο της ΕΕ στην επίτευξη της σχετικής συμφωνίας και να υποστηρίξει ότι, η κατ’ αυτόν τον τρόπο και μέσω αυτής της συμφωνίας, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο, μπορεί να οδηγήσει σε μία...βιώσιμη παγκόσμια οικονομία (sic).!
Παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα που δόθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση, η εντύπωση που κυριάρχησε στους διπλωματικούς παρατηρητές εδώ στο Στρασβούργο, ήταν ότι η έγκριση αυτής της αμφιλεγόμενης, για την αποτελεσματικότητα της έναντι της προστασίας του περιβάλλοντος, συμφωνίας, δεν ήταν παρά ένα «δώρο» στον ΓΓ του ΟΗΕ που η θητεία του λήγει στο τέλος του 2016.
Και τούτο διότι, οι υπερψηφίσαντες ευρωβουλευτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ακόμη και αν η εν λόγω Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για τη διάσκεψη COP 22 για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Γι’ αυτό και ζητήθηκε, επισήμως, η εν λόγω Συμφωνία να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2016.
Γι’ αυτό και τονίσθηκε ότι, ακόμη κι’ αν επικυρώσει η ΕΕ στο σύνολο της την Συμφωνία, θα υπάρχουν μόνον 62 χώρες σ’ όλον τον κόσμο που θα συμφωνούν στην ανάπτυξη μιας οικονομίας, με χαμηλότερες εκπομπές καυσαερίων.
Κάποιες «αντιδραστικές» φωνές που ακούσθηκαν ότι, «δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να εκπέμπουν τα μεγαλύτερα ποσοστά καυσαερίων παγκοσμίως και να ρυπαίνουν περισσότερο» καθώς και ότι «πρέπει να εγκαταλειφθεί το μοντέλλο του παρελθόντος, που βασίζονταν σε μία ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, εχθρική προς το περιβάλλον», χάθηκαν μέσα στην γενικότερη οχλαβοή της πανηγυρικής αυτής εκδήλωσης.
«Δεν είναι ουτοπία η παγκόσμια διακυβέρνηση» ανέκραξε, αποκαλύπτοντας ένα μέρος της όλης αλήθειας γι’ αυτή τη Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκύ Φέρχοφσταφ ενώ, η επικεφαλής της ευρω-ομάδας της Αριστεράς Γκάμπυ Τζίμερ, επεσήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνον το περιβάλλον, αλλά και η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και η όποια ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί».
«Πρέπει να δουμε τι παράγουμε, πως το παράγουμε, ποιους ωφελούμε και πόσο βλάπτουμε το περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Επί της ουσίας τώρα και αφού εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η εν λόγω Συμφωνία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει επίσημα την απόφαση με επείγουσα διαδικασία, έτσι ώστε η ΕΕ, μαζί με τα 7 κράτη μέλη που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης, να καταθέσουν τα έγγραφα επικύρωσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.
Επτά κράτη μέλη έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι στιγμής: η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Γερμανία. Αυτά τα επτά κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Επικυρώσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 55 Μέλη και το 55% των παγκόσμιων εκπομπών απαιτούνται προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ. Μέχρι σήμερα 62 Μέλη, αντιπροσωπεύοντας το 51,89% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει επισήμως τα έγγραφα επικύρωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Τηρουμένων αυτών των προϋποθέσεων και χάρη στην επικύρωση της ΕΕ, η συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για τη διάσκεψη COP 22 για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016.
Ενάμισυ μήνα πριν αποχωρήσει ο Μπαν Κι Μούν από την θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ....
Νίκος Ρούσσης
Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr