Ειδικά για την Τουρκία η ECRI σημειώνει ότι, πρόσφυγες, Κούρδοι, Ρομά και ομάδες διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού (ΛΟΑΤ), βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ανεξέλεγκτης ρητορικής μίσους, μ’ αποτέλεσμα να υποφέρουν στην καθημερινή τους ζωή.
«Παρά το γεγονός ότι η έκθεση συντάχθηκε πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, περιέχει συστάσεις προς τις τουρκικές αρχές, οι οποίες είναι πλήρως σχετικές σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της ECRI, Christian Ahlund.
Όπως επιγραμματικά αναφέρεται στην έκθεση, «τουλάχιστον 400.000 παιδιά προσφύγων δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο, και μέχρι το τέλος του 2015 μόνο 7.400 πρόσφυγες είχαν λάβει άδεια εργασίας. Μεταξύ των Ρομά, τα ποσοστά εγγραφής στο σχολείο και επίσημης απασχόλησης είναι χαμηλά ενώ, η κατάσταση των Κούρδων έχει επιδεινωθεί σημαντικά».
Ειδικά για τις ομάδες του πληθυσμού με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό (ΛΟΑΤ), η έκθεση επισημαίνει ότι στην Τουρκία θεωρούνται «αόρατοι», μιας και δεν έχουν καμία προστασία ούτε από τον Ποινικό Κώδικα, αλλά ούτε και απο τον προωθούμενο Νόμο κατά των διακρίσεων.
Σ' ό, τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, η ECRI υπογραμμίζει την αύξηση της ρητορικής μίσους και της ρατσιστικής βίας, αναφέροντας ότι:
- Ο πολιτικός λόγος «εξαντλείται» εναντίον των μεταναστών και στα ταμπλόϊντ των εφημερίδων «κυριαρχεί» η ρητορική μίσους εναντίον, κυρίως, των μουσουλμάνων
- Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των πράξεων ρατσιστικής βίας από το 2013 και μετά ενώ, με κυρίαρχα περιστατικά βίας εναντίον Εβραίων και Μουσουλμάνων
- Μετά την απόφαση για το Brexit , ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα διακατέχονται από το συναίσθημα «αντι-ξένος ».
Νίκος Ρούσσης
Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr