«Είναι ένα σημαντικό ποσό, αλλά οι οικονομικές αποδόσεις από την υιοθέτηση πολιτικών χαμηλών εκπομπών μακράν ξεπερνούν τα κόστη», επεσήμανε ο Juzhong Zhuang, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος στην ADB. «Η περιοχή μπορεί να παράγει κέρδη άνω των δύο δολαρίων για κάθε δολάριο κόστους που θα επωμιστεί για να πετύχει τους στόχους του Παρισιού –αν κάνει τα σωστά βήματα», διευκρίνισε.
Ο περιορισμός των επενδύσεων σε εξόρυξη ορυκτών, θα μπορούσε επίσης να αντισταθμίσει ένα 20% του συνολικού κόστους, επισημαίνει η έκθεση σύμφωνα με το CNBC.
Τα αναπτυσσόμενα κράτη μέλη της ADB, τα οποία περιλαμβάνουν τις περισσότερες ασιατικές χώρες, με εξαίρεση την Ιαπωνία- είναι μεταξύ των βασικών παικτών στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Τρεις από τις πιο πολυπληθείς οικονομίες της περιοχής, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, ήταν μεταξύ των πέντε χωρών με τις υψηλότερες εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου το 2015, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (World Resources Institute - WRI).
«Αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες ισάξιες με το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2100, αντιστρέφοντας πολλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη που κερδήθηκαν με δυσκολίες στην περιοχή», προειδοποίησε η έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr