Ζεστός, ανθρώπινος και κυρίως απλός ο Δαλάι Λάμα, ωστόσο, ξεστόμισε πράγματα που θάπρεπε να βάλλουν σε πολλές σκέψεις, τους ευρωπαίους και τους παγκόσμιους ηγέτες αλλά και όλους όσους νομίζουν ότι, λατρεύοντας το χρήμα και την ανάπτυξη απ’ όπου κι’ αν προέρχεται, έχουν βρεί το ...νόημα της ζωής.
Κι είναι λυπηρόν για το Συμβούλιο της Ευρώπης, έναν Οργανισμό που «κόπτεται» για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ισονομία, να αποσιωπήσει, στις επίσημες ανακοινώσεις του, τα όσα «από καρδιάς» είπε ο Δαλάι Λάμα στο ακροατήριο του.
Εστω και δι’ αντιπροσώπου, ο Reporter.gr ήταν παρών σ’ αυτή την off the record ενημέρωση και μπορεί να διαβεβαιώσει ότι:
-Ο Δαλάι Λάμα, δεν άφησε καμία ελπίδα ότι μπορεί η ανθρωπότητα να αλλάξει, μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σήμερα 81 χρονών, σε δέκα χρόνια θα είμαι 91 και μετα΄από είκοσι, μπορεί να είμαι 101.Είμαι βέβαιος ότι δεν θα προλάβω να δώ την ανθρωπότητα ν’ αλλάζει σ’ αυτό το διάστημα, μιας και όλος ο κόσμος είναι προσανατολισμένος στα υλικά αγαθά».
-Η λύση – αν έλθει- θα έλθει μέσα από την εκπαίδευση, η οποία πρέπει να στραφεί προς την πνευματικότητα και τις διαχρονικές αξίες. Τα παιδιά να μυηθούν στην συμπόνοια για τον συνάνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός. Ο άνθρωπος είναι το ανώτατο ον κι αυτός που μπορεί να προστατεύσει την ανθρωπότητα από τον ίδιο της τον εαυτό, αλλά και την φύση και το περιβάλλον, γιατί μιλάμε συνέχεια μόνο για τον άνθρωπο. Πρέπει να κάνετε περισσότερα για τη φύση και το περιβάλλον.
-Ο Δαλάι Λάμα υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει «ανεκτικότητα απέναντι σε όλους και αποδοχή όλων των θρησκειών, όλων ουδεμίας εξαιρουμένης, αλλά και σεβασμός απέναντι στους μη θρησκευόμενους (αθεους).
-Πρέπει να ενισχύσουμε τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών είπε, ομολογώντας όμως ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις θρησκευτικές ηγεσίες, επισημαίνοντας ότι «δεν μπαίνει κάποιος σε μια θρησκεία για να γίνει πλούσιος».
Ηχηρό ήταν το μήνυμα του και ίσως γι’ αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποσιώπησε τα λεγόμενα του, όταν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επικράτησης του κράτους δικαίου έναντι του δικαίου του ενός και όταν, αναφερόμενος στην ελευθερία του λόγου, υπογράμμισε πως « πρόκειται για ένα τεράστιο αγαθό που όμως δεν εκτιμούν οι βασιλιάδες και οι κατέχοντες την εξουσία γιατί τους χαλάει τα σχέδια», ενώ έγινε πολύ περιγραφικός όταν ήθελε να δείξει ότι δεν εμπιστεύεται τις ηγεσίες και την πολιτική υποκρισία (…οι πολιτικοί έχουν έναν τρόπο να κουκουλώνουν τα πράγματα …) είπε κάνοντας σχέδια με τα χέρια του.
Το «κλού» αυτής της ιδιόμορφης παρουσίας ήταν όταν ο Δαλάι Λάμα, παρατήρησε φωναχτά ότι ο Επίροπος για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς παρέμενε ανεξήγητα σοβαρός.
Εγώ, είπε, ο Θιβετιανός ηγέτης, τους σοβαρούς ανθρώπους αρχίζω και τους γαργαλάω και τότε χαμογελάνε, κι άρχισε να γαργαλάει με το δάχτυλο τον επίτροπο… ο οποίος κοκκίνησε κι έγινε σαν το παντζάρι!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr