Στο ψήφισμά τους, τα 15 κράτη μέλη μετξύ των οποίωνκαι η Κίνα, αναφέρουν ότι θα «αρχίσουν αμέσα να εργάζονται για τη λήψη μέτρων, βάσει του άρθρου 41 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που προβλέπει επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία άσκησαν έντονες πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα μετά την πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, η οποία είχε μεγαλύτερη ισχύ από όλες τις προηγούμενες.
Ο κινέζος πρεσβευτής Λίου Τζιεγί δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες κυρώσεις, αλλά καταδίκασε επίσης τη δοκιμή, ενώ στο ζήτημα αναφέρθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ-Ρωσίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Γενεύη προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.
Ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους αντίδρασης στις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, αντί απλά να επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ.
«Το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα δείχνει πως οι διπλωμάτες οφείλουν να είναι πιο δημιουργικοί από το να αντιδρούν απλώς επιβάλλοντας κυρώσεις, περισσότερες κυρώσεις και ξανά κυρώσεις σε κάθε επιδείνωση της κατάστασης», τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. «Είναι πολύ νωρίς για να θάψουμε τις εξαμερείς συνομιλίες. Θα έπρεπε να αναζητούμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν να τις ξαναρχίσουμε».
Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προτείνει επανειλημμένα την έναρξη συνομιλιών, υπό τον όρο το καθεστώς θα δεχθεί την αποπυρηνικοποίηση της Β.Κορέας, κάτι που απορρίπτεται.
Η απάντηση στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε από την επίσημη εφημερίδα του καθεστώτος της Βορείου Κορέας: «Η εποχή όπου οι ΗΠΑ μπορούσαν να εκβιάσουν μονομερώς για τα πυρηνικά είναι παρελθόν» γράφει η Rodong Sinmun.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr