Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι το Δ.Σ. συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια «θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων».
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, «το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισ. ευρώ θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειάζεται, και πάντως έως ότου διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό».
Ντράκι: Πιθανόν επέκταση του QE και μετά το Μάρτιο του 2017
Το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και μετά το Μάρτιο του 2017 αφήνει ανοιχτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελλάδα η οποία προσδοκά να ενταχθεί στο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
«Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 80 δισ. ευρώ, θα συνεχιστούν έως το Μάρτιο του 2017 ή και πέρα από αυτό, εάν κριθεί απαραίτητο», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράκι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που δίδεται μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στο μέλλον της νομισματικής πολιτικής, ο Ντράκι επανέλαβε ότι «εάν χρειαστεί θα δράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν κι άλλες επιλογές στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, ερωτηθείς γιατί, μετά τα εταιρικά ομόλογα, η ΕΚΤ δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της και εταιρικές μετοχές, ο Ντράγκι αρκέστηκε στο να πει ότι «το πρόγραμμα μας μέχρι στιγμής είναι αποτελεσματικό και θα εστιάσουμε στην εφαρμογή του».
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε ταυτόχρονα τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2016 (πρόβλεψη Ιουνίου: 1,6%), κατά 1,6% το 2017 (από 1,7% προηγουμένως) και κατά 1,6% το 2018 (από 1,7% τον Ιούνιο). Για το τρέχον τρίμηνο, η αναπτυξιακή τάση αναμένεται να συνεχιστεί, περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του β' τριμήνου (0,3%).
Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,2% το 2016 (αμετάβλητο από την πρόβλεψη του Ιουνίου), για να ενισχυθεί στο 1,2% το 2017 (1,3% προηγουμένως) και στο 1,6% το 2018 (αμετάβλητο).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr