Μάλιστα, η στατιστική πηρεσία της ευρωζώνης ανακοίνωσε ότι οι επενδυτικές δαπάνες σημείωσαν οριακές μεταβολές στο β΄ τρίμηνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβράδυνση στις δαπάνες των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων που άφησαν την ευρωζώνη να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εξαγωγών για την ήπια οικονομική ανάκαμψη που κατέγραψε στο β΄ τρίμηνο.
Η Eurostat επιβεβαίωσε πως στο β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% από το α΄ τρίμηνο του 2016, και κατά 1,6% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015.
Τα στοιχεία ήταν αντίστοιχα με δύο προηγούμενες εκτιμήσεις. Αλλά η Eurostat επίσης υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την τριμηνιαία ανάπτυξη στο τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο, στο 0,5% από το 0,6%, ενώ συνολικά η ανάπτυξη στο α΄ εξάμηνο ήταν ασθενέστερη από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.
Η στατιστική υπηρεσία έδωσε επίσης λεπτομέρειες για το μοντέλο ανάπτυξης για πρώτη φορά, και αυτές εμφάνισαν πως οι επενδυτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες στο τρίμηνο, έχοντας αυξηθεί κατά 0,4% στο α΄ τρίμηνο, και 1,4% στο δ΄ τρίμηνο του 2015.
Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2% στο β΄ τρίμηνο, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1%, έχοντας σημειώσει άνοδο 0,6% σε κάθε ένα από τα προηγούμενα τρίμηνα.
Εάν διατηρηθεί, αυτή η αναιμική ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης θα καταστήσει δύσκολο για την ΕΚΤ να πετύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr