Όπως αναφέρει το CNBC, οι επενδυτές είναι πραγματικά ανήσυχοι για το τι κρύβεται πίσω από τα πρωτοσέλιδα για τα stress tests των Ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως αναφέρει, τόσο η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, όσο και του οίκου Moody's συνέβαλαν καθησυχαστικά προς τους επενδυτές, ωθώντας τους να επενδύσουν ξανά στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν χάσει –όπως επισημαίνει- κατά μέσο όροι το 73% της αξίας τους φέτος σε σχέση με το 2015.
Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις Ευρωπαϊκές τράπεζες φθάνουν συνολικά το 1 τρισ. ευρώ και θεωρούν πως οι τράπεζες δεν έχουν ούτε επαρκή κεφάλαια ούτε επαρκή ικανότητα άντλησης κεφαλαίων στην περίπτωση μιας ακόμα κρίσης.
Νέα κεφάλαια ύψους σχεδόν 900 δισ. ευρώ για τις τράπεζες της ΕΕ είναι απαραίτητα για να καθησυχαστούν οι επενδυτές, σύμφωνα με έκθεση του Sascha Steffen, επικεφαλή του τμήματος έρευνας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), του Viral Acharya, καθηγητή Οικονομικών στο NYU Stern School of Business, και της επίκουρου καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λωζάνης Diane Pierret. Ωστόσο, θεωρείται αδύνατο να συμβεί φέτος κάτι τέτοιο.
Επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους επενδυτές είναι η μείωση των κερδών λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης ενώ την ίδια ώρα, οι τράπεζες μειώνουν τον αριθμό απασχολούμενων και πολλές ξεπουλούν τα λιγότερο κερδοφόρα τμήματα τους.
Ωστόσο, οι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η διαδικασία αυτή συμβαίνει αρκετά γρήγορα, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, όπως τα χαμηλά έως και αρνητικά επιτόκια που μειώνουν τα κέρδη.
Τέλος, επισημαίνεται ότι τα stress tests έτρεξαν τους ισολογισμούς των τραπεζών μέσω σεναρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 7,1% του ΑΕΠ και μια κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, αλλά δεν συμπεριέλαβαν τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις λόγω Brexit.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr