Μάλιστα, η Credit Suisse εκτιμά ότι οι γερμανικές τράπεζες, Deutsche Bank και Commerzbank, είναι το ίδιο ευάλωτες με τις γερμανικές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μετοχές της Deutsche Bank μετά βίας αξίζουν όσο το ένα τέταρτο του book value.
Το στοιχείο αυτό συνιστά απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.
Όπως υπενθυμίζουν οι αναλυτές, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι η Deutsche Bank αποτελεί «μείζονα συστημικό κίνδυνο» για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι τα κέρδη της Deutsche Bank κατακρημνίστηκαν στο β΄τρίμηνο του 2016, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια, μιας εκ των συστημικά σημαντικότερων τραπεζών του πλανήτη. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας υποχώρησαν 98% στα 20 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά την Commerzbank, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 33% στ5ο β΄ τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Αναλυτικά, διαμορφώθηκαν στα 209 εκατομμύρια ευρώ από 307 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το β΄ τρίμηνο του 2015, όπως έκανε γνωστό η 2η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.
Το έναυσμα για την αποκάλυψη αυτών των στοιχείων νωρίτερα από τις 2 Αυγούστου, οπότε θα δημοσιοποιηθεί το σύνολο των οικονομικών στοιχείων της τράπεζας, ήταν η απροσδόκητη μείωση του δείκτη core tier 1 στο 11,5% από 12% που ήταν στο τέλος Μαρτίου.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η πτώση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του όγκου των περιουσιακών στοιχείων με στάθμιση κινδύνου λόγω κανονιστικών αλλαγών, η αύξηση των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων λόγω της μείωσης των επιτοκίων και η διεύρυνση των spreads των ιταλικών κρατικών ομολόγων.
Η Commerzbank είχε επενδύσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε ιταλικά κρατικά ομόλογα στα τέλη Μαρτίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr