«Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζουμε στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά και μοιραζόμαστε όλοι την ευθύνη για τη φύλαξή τους», επισήμανε ο Έλληνας επίτροπος και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη μετανάστευση και να προφυλάξουμε τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, πρέπει να ενισχύσουμε την κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων».
Ακόμη δήλωσε περήφανος που η πρόταση που κατέθεσε έξι μήνες πριν, γίνεται πραγματικότητα μετά από εντατικές αλλά αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών - μελών.
Κατά τον κ. Αβραμόπουλο, ο νέος ενισχυμένος οργανισμός θα συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα εξασφαλίσει μια πραγματικά ευρωπαϊκή συλλογική διαχείριση των συνόρων, στη βάση της αρχής ότι η ασφάλεια των κοινών ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων αποτελεί κοινή ευθύνη μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Όπως είπε, δεν θα εμφανίζονται πλέον ελλείψεις προσωπικού ή υλικοτεχνικών υποδομών στα εξωτερικά μας σύνορα, ενώ ο νέος Οργανισμός θα υποστηρίζει, θα παρακολουθεί και θα ενισχύει, όταν είναι αναγκαίο, τους εθνικούς συνοριοφύλακες, εστιάζοντας κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη αδυναμιών στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
«Διατηρείται η εθνική κυριαρχία, δίχτυ ασφαλείας η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή»
Σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης, τα κράτη-μέλη διατηρούν την εθνική τους κυριαρχία και οι εθνικοί συνοριοφυλάκες θα παραμείνουν οι κύριοι παράγοντες διαχείρισης των συνόρων.
«Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα λειτουργεί ως "δίχτυ ασφαλείας". Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν ένα κράτος- μέλος δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια κατάσταση από μόνο του, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει κάνοντας χρήση διαθέσιμων πόρων, από τα κράτη μέλη», εξήγησε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr