Σύμφωνα με τον Σόρος, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτημα στο Κοινοβούλιο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. «Μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η συζήτηση για το αίτημα, δεν είναι απίθανο να υπογράψουν το αίτημα περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που ψήφισαν για το Brexit», είπε ο Σόρος.
Ο επενδυτής πρόσθεσε πως ενώ η εθνική ψήφος δεν μπορεί να ανακληθεί, μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών θα μπορούσε να μεταμορφώσει το πολιτικό τοπίο για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αποκτήσει μιμητές στο υπόλοιπο της Ένωσης μέσω της δημιουργίας ενός κινήματος που θα έχει στόχο να σώσει την ΕΕ μέσω της βαθιάς αναδιάρθρωσής της. Είμαι πεπεισμένος ότι όσο οι συνέπειες του Brexit θα ξεδιπλώνονται τους επόμενους μήνες, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα επιθυμούν να ενταχθούν στο κίνημα αυτό», είπε ο Σόρος, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να τιμωρήσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους και να αγνοήσει παράλληλα τις εύλογες ανησυχίες τους για «τα ελαττώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το Brexit, ωστόσο, δεν έχει δημιουργήσει μόνο ευκαιρία για την «επανίδρυση» της ΕΕ, έχει επίσης εντείνει δύο υφέρποντες κινδύνους, σύμφωνα με τον Σόρος. «Πρώτον, σκόρπισε κρίση στις αγορές, που μπορεί να συγκριθεί σε σφοδρότητα μόνο με την περίοδο 2007/2008», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ αυτό εξελίσσεται σε αργή κίνηση, το Brexit θα το επιταχύνει και θα ενισχύσει τις αποπληθωριστικές τάσεις που ήδη είχαν λάβει απειλητικές διαστάσεις.
Η επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης είναι ο δεύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον Σόρος. «Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με διογκούμενες στρατιωτικές απειλές. Οι εξωτερικοί μας εχθροί έχουν πάρει θάρρος, θέτοντας νέους, ανυπολόγιστους προσώρας, κινδύνους σε πολλές περιοχές της ευρύτερης περιοχής που επίσης ευθύνονται για την μεγέθυνση της προσφυγικής κρίσης», ανέφερε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr