Όχι όμως ότι στους αδελφούς Κυπρίους, όπως και στους Ελλαδίτες και πάλι για προφανείς λόγους οι Άγγλοι θα λείψουν ιδιαίτερα.
Ειδικά σε ότι, αφορά στο Κυπριακό, οι Βρετανοί τόσο εκτός παλαιότερα, όσο και εντός της Ε.Ε μέχρι χθες, ήταν εκείνοι που βρίσκονταν πίσω από κάθε μεθόδευση. Από το απευθείας εμπόριο των κατεχόμενων και την διπλωματική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, μέχρι την σθεναρή υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η έκκληση Ερντογάν να μη φύγουν από την Ε.Ε μαρτυρούσε αυτήν την αγωνία για την απώλεια του «προστάτη»…
Όμως τώρα η αποχώρηση της Βρετανίας ανοίγει ένα ακόμα ενδιαφέρον κεφάλαιο που αφορά στις βρετανικές βάσεις στο νησί.
Το σχετικό Πρωτόκολλο που περιέχει μεν ισχυρές εξαιρέσεις υπέρ των Άγγλων, αλλά ταυτόχρονα αναγνώριζε μέρος του κοινοτικού κεκτημένου για την περιοχή των βάσεων σε ζητήματα όπως η τελωνειακή νομοθεσία, η διακίνηση προσώπων, ή η Γεωργία και η Αλιεία, παύει αυτοδικαίως τώρα να ισχύει και χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης.
Είναι προφανές, υπογραμμίζει σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του Κώστα Βενιζέλου η εφημερίδα της Λευκωσίας «Φιλελεύθερος», πως μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο θα θεωρεί ακόμη πιο σημαντικές τις Βάσεις στην Κύπρο. Κυρίως γιατί φεύγοντας από έναν οργανισμό, και ενώ δεν φεύγει από το ΝΑΤΟ, αναμένεται να δώσει περισσότερο βάρος στα δικά της γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα.Παρόλο που ουδέποτε υποβάθμισε τον ρόλο των Βάσεων, τώρα θα υπάρξει μια στροφή προς την αυτοσυντήρηση και την ανάδειξη των δικών της δυνατοτήτων, ως χώρα που έχει χάσει τις τελευταίες δεκαετίες την επιρροή της στο διεθνές πεδίο.Η έξοδος από την ΕΕ θα αξιοποιηθεί από το Λονδίνο για την ανάδειξη των διεθνών επιδόσεών της, που έχουν περιοριστεί. Η πάλαι ποτέ αποικιοκρατική δύναμη έχει εξασθενήσει και τούτο δεν οφείλεται στη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στο γεγονός ότι το μοντέλο πολιτικής της είχε προ πολλού ολοκληρώσει τον κύκλο του.
Η Λευκωσία θα πρέπει να είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις με στόχο να διασφαλίσει τα ζωτικά της συμφέροντα στο έδαφος της χώρας και ήδη η Ισπανία που έθεσε ζήτημα Γιβραλτάρ, ανοίγει τον δρόμο. Διαμορφώνονται νέα δεδομένα, τα οποία οφείλει να διαχειριστεί. Μπορεί το θέμα να μην τεθεί καν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ωστόσο η Λευκωσία θα πρέπει, ενόψει του γεγονότος ότι η ΕΕ θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις, να πείσει πρώτα τις Βρυξέλλες για τις θέσεις της.
Διαχρονική στάση από το Λονδίνο
Η σημασία των Βρετανικών Βάσεων για το Λονδίνο είναι μεγάλη και δεν φαίνεται διαχρονικά καμία διάθεση για εγκατάλειψή τους.Το συμπέρασμα αυτό συνοψίζεται σε ένα έγγραφο του Βρετανικού Δημοσίου Αρχείου της 4ης Απριλίου 1964 (C 1015/1361) ως εξής:
«Μια πλήρως ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρος… θα ήταν από την άποψη των εξωτερικών υποθέσεων η χειρότερη λύση από όλες. Ένα τέτοιο κράτος… θα καθιστούσε… τη λειτουργία των Βάσεων αδύνατη (αν δεν τις καταργούσε κιόλας)» .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr