Τρία εκατομμύρια υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί σε μία αίτηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου και η οποία ζητά νέο δημοψήφισμα με ερώτημα το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Το «κύμα» των πολιτών που υπογράφει την αίτηση είναι τέτοιο, που κάποια στιγμή η ιστοσελίδα «έπεσε», ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μία δεύτερη αίτηση, που καλεί τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, να κηρύξει ανεξάρτητη την πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας, η οποία έχει ξεπεράσει τις 100.000 υπογραφές.
Για να εισαχθεί το ζήτημα σε συζήτηση στη Βουλή, απαιτούνται μόλις 100.000 υπογραφές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι δεσμευτικό και ότι θα γίνει επανάληψη του δημοψηφίσματος.
Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των υπογραφών ολοκληρώνεται την Τρίτη, με τους ιθύνοντες της πρωτοβουλίας να εκτιμούν ότι έως τότε, είναι πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί ο αριθμός των 5.000.000 υπογραφών.
Κι άλλες χώρες στο... χορό των δημοψηφισμάτων-Αδιάφορη η Γερμανία
Λιγότεροι από ένας στους τρεις Γερμανούς τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την αποχώρησή της από αυτήν, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag και δημοσιεύεται σήμερα.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 29% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος παρόμοιου με αυτό της Βρετανίας, ενώ το 63% εναντιώνεται σε αυτό.
Κατά την ίδια έρευνα, η πλειονότητα των Γερμανών (63%) εξέφρασε θλίψη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και μόλις το 11% είπε ότι θεωρεί θετική εξέλιξη την ψήφο υπέρ του Brexit.
Επιπλέον, κατά την έρευνα, το 70% του δείγματος κρίνει ότι πρέπει να προωθηθεί μια μεταρρύθμιση της ΕΕ.
Χθες Σάββατο, ένα αίτημα υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος παρόμοιου με το βρετανικό στη Φινλανδία, με πρωτοβουλία του κόμματος των Φινλανδών, είχε συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές.
Παράλληλα, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ανέλαβε επίσης πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.
Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου, επισήμανε ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αλλά το κόμμα της συνεχίζει να επιθυμεί να γίνει.
«Ανεξάρτητη» και η Σκωτία
Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθεσία η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ενώ θα συνεχίσει παράλληλα τις συνομιλίες για τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.
"Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (της Σκωτίας) αποτελεί σαφώς μια επιλογή που χρειάζεται να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και βρίσκεται πράγματι πάνω στο τραπέζι", είπε σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν ζωντανά.
"Για να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή αυτή θα ισχύει μέσα στο απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν τώρα βήματα για να εξασφαλιστεί ότι θα υφίσταται η απαραίτητη νομοθεσία", πρόσθεσε.
Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 52% έναντι 48%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.
Η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr