«Το υψηλό χρέος, ο αποπληθωρισμός, η βραδεία ανάπτυξη και οι χαμηλές αποδόσεις συγκαταλέγονται στους κύριους παράγοντες στους οποίους έχει κατά καιρούς αποδοθεί η παράταση της μεγάλης ύφεσης του ’30.
Πιστεύουμε πως το υφιστάμενο μακροοικονομικό περιβάλλον έχει πολλές ομοιότητες με αυτές του 1930, σύμφωνα με ομάδα αναλυτών της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Chetan Ahya.
Η σημαντικότερη ομοιότητα μεταξύ του κύκλου ύφεσης του 1930 και του 2008 είναι πως το χρηματοπιστωτικό σοκ και τα σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους άλλαξαν την συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα απέναντι στο ρίσκο ωθώντας τους σε διόρθωση των ισολογισμών τους», αναφέρουν οι αναλυτές.
Ο οικονομολόγος που είχε δηλώσει πως η επιτάχυνση της σύσφιξης της νομισματικής στις ΗΠΑ το 1936,1937 ευθύνεται για την διπλή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 1938, υποστηρίζει τώρα πως η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πέρυσι είναι η κύρια αιτία της επιβράδυνσης της ανάπτυξης αυτή τη στιγμή.
Σημειώνεται πως στις αρχές του 2015 σημαντικές προσωπικότητες της Wall Street, όπως ο Ray Dalio της Bridgewater Associates είχε κάνει μια αντίστοιχη σύγκριση, καλώντας τους αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες να καθυστερήσουν την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο η Fed αποφάσισε να αυξήσει για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια τα επιτόκια, σηματοδοτώντας την έναρξη της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εν μέσω ενδείξεων σταθερής ανάκαμψης της οικονομίας. Έκτοτε βέβαια, η Janet Yellen έχει αλλάξει την ρητορική της, υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες για την ταχύτητα επιστροφής της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα επικαλούμενη τις ανησυχίες για την παρατεταμένη υποτονικότητας της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr