Στέλνοντας ευθείες βολές κατά του μείγματος των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην ευρωζώνη για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να τερματίσει την οικονομική δυσχέρεια της ευρωζώνης.
«Η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη ήταν συσταλτική για πολλά χρόνια, μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης στον κρατικό δανεισμό το 2010. Παράλληλα, η αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη οξύνθηκε από το γεγονός ότι η προσαρμογή σε ορισμένες χώρες εφαρμόστηκε κατά κύριο λόγο μέσω φορολογικών αυξήσεων και όχι μέσω περικοπών δαπανών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.
Εξάλλου, σημείωσε πως ο γηράσκων πληθυσμός της Ευρώπης αναμένεται να αρχίσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες να χαμηλώνει τη δυναμική της περιοχής για ανάπτυξη, καθώς θα «ρίξει» την αναλογία των ανθρώπων που μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο για ανάπτυξη μειώνοντας το ποσοστό της χρόνιας ανεργίας και αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Επίσης, είπε πως οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα βελτίωσης της παραγωγικότητας του εργατικού τους δυναμικού και πως το κόστος καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων «είναι απλώς πολύ υψηλό». «Υπάρχουν πολλοί κατανοητοί πολιτικοί λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως λίγοι από αυτούς "στέκουν" οικονομικά», σημείωσε.
«Η ΕΚΤ προχωράει τα τελευταία χρόνια σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν έχουν φανεί ακόμα, τροφοδοτώντας τα επιχειρήματα ότι η νομισματική πολιτική άγγιξε τα όριά της και ότι οι κυβερνήσεις έπρεπε να συνεισφέρουν», τόνισε.
Τέλος, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «δεν αφήνουμε τον πληθωρισμό να' χει μεγάλη απόκλιση από τον στόχο μας για μεγαλύτερο διάστημα από όσο μπορούμε να αποφύγουμε δεδομένης της φύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr