Μεταξύ των 10 κορυφαίων ανεπτυγμένων και των 10 κορυφαίων αναδυόμενων αγορών οικονομιών του πλανήτη, το χρέος του ιδιωτικού τομέα σε 12 από τις 20 οικονομίες είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ. Το σοκ από την οικονομική κρίση χτυπήσει τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα με τις εταιρείες να προσπαθούν ακόμα να αποκαταστήσουν την υγεία των ισολογισμών τους.
Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει αντιδράσει στην νομισματική τόνωση που υπάρχει μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης με την όρεξη που αναμενόταν. Επιπλέον, οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Όπως προσθέτει η Morgan Stanley, οι ανησυχίες ότι οι κρατικές δαπάνες τείνουν να είναι λιγότερο παραγωγικές σε σχέση με τις ιδιωτικές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους θα περιορίσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, σηματοδοτούν ότι η δημόσια ζήτηση δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εξαλείψει την αδύναμη ιδιωτική ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι μια παγκόσμια οικονομία που συνεχίζει να επηρεάζεται από το πρόβλημα της πολύ χαμηλής ζήτησης και των κινδύνων αποπληθωρισμού.
Αν και η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μετά, προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν. Η δυναμική στην ανάπτυξη του χρέους του ιδιωτικού τομέα και η επίδραση των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, θα αποτελέσουν το κλειδί για τον καθορισμό των προοπτικών ανάπτυξης.
Στην Ιαπωνία όπου η αύξηση του ιδιωτικού χρέους έχει επιβραδυνθεί περισσότερο μεταξύ των οικονομιών του G4, οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν ανακοινώσει πρόσφατα την πρόθεσή τους να αναβάλουν την επιβολή φόρου κατανάλωσης, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2017 και η MS εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξει ουσιαστική δημοσιονομική χαλάρωση.
Η Ευρώπη έχει ήδη ακολουθήσει μια μέτρια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και οι δαπάνες για την προσφυγική κρίση θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ισχυρή δημοσιονομική ώθηση σε σχέση με το βασικό σενάριο της MS.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Morgan Stanley αναμένει μια ήπια αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά θα χρειαστούν δυναμικές δημοσιονομικές πολιτικές εάν διατηρηθεί η αδυναμία των ιδιωτικών δαπανών.
Στις ΗΠΑ, το momentum του ιδιωτικού τομέα υπήρξε σχετικά υγιές και οι πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών.
Έτσι, το 2016 η MS αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική.
Στην Κίνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τις δημόσιες δαπάνες για να αντισταθμίσουν την αδυναμία της ιδιωτικής ζήτησης. Ωστόσο πρόσφατα η στήριξη αυτή μειώθηκε με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ο τρέχον μίνι ανοδικός κύκλος της ανάκαμψης να τελειώσει νωρίς.
Συνολικά, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από την ιστορική τάση της για περισσότερο χρονικό διάστημα και οι κίνδυνοι της ύφεσης είναι, έτσι, είναι υπαρκτοί, τονίζει η Morgan Stanley.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr