Η Κίνα είναι δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ η Ιαπωνία έχει την 3η θέση στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη. Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν ασταθείς από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και έναντι της διεκδίκησης μιας ομάδας αμφιλεγόμενων νησιών, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Οι προσπάθειες αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων ενεργοποιήθηκαν μετά από συναντήσεις του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Ωστόσο, το Πεκίνο παραμένει επιφυλακτικό έναντι των ιαπωνικών προθέσεων, μετά τις αποφάσεις που έχει λάβει το Τόκιο, ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξη ιαπωνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ξένο έδαφος.
Κατά τη σημερινή συνάντησή τους, στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είπε στον Ιάπωνα ομόλογό του, Φούμιο Κισίντα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί, ενώ η Ιαπωνία θα πρέπει να προσδιορίσει ξεκάθαρα τους λόγους της επιδείνωσης αυτής.
«Τον τελευταίο καιρό, η ιαπωνική πλευρά εκφράζει την ελπίδα της, για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Παράλληλα, έχει δείξει την πολιτική θέληση να κάνει το πρώτο βήμα. Εάν έρχεστε με ειλικρίνεια σας καλωσορίζουμε», δήλωσε ο Ουάνγκ. «Όπως λέει μια κινεζική παροιμία πρέπει ν' αποφασίζεις όχι με όσα οι άνθρωποι λένε, αλλά επί τη βάσει όσων πράττουν. Είμαι έτοιμος ν' ακούσω τις προτάσεις σας, αλλά και τον τρόπο που αυτές θα υλοποιηθούν,” συμπλήρωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, για να καταλήξει: “Σύμφωνα με την ιστορία μας, η υλοποίηση υποσχέσεων και η συνεργασία και όχι η αντιπαράθεση, πρέπει να είναι η βάση για την ανάπτυξη των σινοϊαπωνικών σχέσεων».
Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας υπουργός των Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του, για τα συλλυπητήρια της κινεζικής ηγεσίας, αναφορικά με τους πρόσφατους σεισμούς που έπληξαν την Ιαπωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr