Οι οπαδοί του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιούργησαν στο Twitter ένα χάσταγκ, #WeLoveErdogan, για να υποστηρίξουν τον αμφιλεγόμενο ήρωά τους ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες επικρίσεις για τις επιθέσεις που εξαπολύει στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα του.
Αυτό το hashtagστα αγγλικά, που αναμεταδόθηκε κυρίως από πολλούς υπουργούς και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, έγινε χθες βράδυ από τα πιο δημοφιλή στο Twitter.
"Ο πρόεδρός μας Κύριος @RT_Erdogan έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από Αμερικανούς πολίτες και από τους συμπατριώτες μας", τουίταρε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο στην Ουάσινγκτον.
"#WeLoveErdogan", πρόσθεσε.
Άλλοι ανήρτησαν φωτογραφίες: ο Ερντογάν να αγκαλιάζει παιδιά, να παίζει ποδόσφαιρο ή, ακόμη, να φεύγει από το Φόρουμ του Νταβός έπειτα από μία αντιπαράθεση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες το 2009. "Είναι γι΄ αυτό που #WeLoveErdogan (Αγαπάμε τον Ερντογάν)", σχολιάζει ένας βουλευτής του κυβερνώντος AKP.
Όμως αυτή η εκστρατεία έδωσε γρήγορα τη θέση της στην πολεμική, με τους οπαδούς του Ερντογάν να κατηγορούν στη συνέχεια το Twitter για λογοκρισία, όταν η φράση αυτή εξαφανίστηκε από τον κατάλογο των πιο δημοφιλών.
Οργισμένος, ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ ανήρτησε μέχρι και σαράντα οργισμένα τουίτ στον λογαριασμό του στα αγγλικά καθώς και στον λογαριασμό του στα τουρκικά, λέγοντας πως το Twitter την απέσυρε σκόπιμα.
"Αυτή η φράση #WeLoveErdogan ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών στον κόσμο... Όμως στη συνέχεια λογοκρίθηκε με απίστευτο τρόπο", διαμαρτύρεται, κατηγορώντας μέχρι και τους οπαδούς του ορκισμένου εχθρού του προέδρου Ερντογάν, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι βρίσκονται πίσω από τη λογοκρισία αυτή.
Άλλοι χρήστες του διαδικτύου άφησαν να εννοηθεί πως το Twitter μπόρεσε να αποσύρει αυτή τη φράση από τον κατάλογο επειδή πολλά τουίτ δημιουργήθηκαν τεχνητά ή απλώς λόγω του πολύπλοκου αλγορίθμου που προσδιορίζει τις πιο δημοφιλείς από αυτές.
Αυτή η εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιείται σε μια βεβαρημένη περίοδο για τον πρόεδρο Ερντογάν, από τον οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μοιάζει να θέλει να κρατήσει αποστάσεις, άφησαν να εννοηθεί κάποιοι σχολιαστές.
Την ίδια ώρα οι κατηγορίες για αυταρχική παρέκκλιση του τούρκου προέδρου πληθαίνουν στο εξωτερικό. Η δίκη δύο δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης που κατηγορούνται για κατασκοπεία, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, αναζωπύρωσε τις επικρίσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr