Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNBC, αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες πτώσεις. «Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοιου είδους μείωση», τόνισε ο Jim Burkhard, επικεφαλής έρευνας για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, στην IHS. Αυτή η τάση προβλέπεται πως θα συνεχιστεί, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και άλλους παρατηρητές της βιομηχανίας ενέργειας.
Οι Αμερικανοί παίκτες σχιστόλιθου και η παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας κατεβαίνουν στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα για το 35ο συνέδριο IHS CERAWeek. Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Abdallah Salem El-Badri, θα μιλήσει τη Δευτέρα το απόγευμα, ενώ ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, θα μιλήσει την Τρίτη το πρωί.
«Ακόμη κι αν (ο Naimi) επαναλάβει όλα όσα έχει ήδη πει, θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα έτσι κι αλλιώς», ανέφερε ο Burkhard. Στο μεταξύ, οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο «κουρεύουν» προϋπολογισμούς και μειώνουν εγχώρια προγράμματα, αλλά εξακολουθούν να παράγουν υψηλές ποσότητες αργού.
Ωστόσο η αμερικανική βιομηχανία απαντά διαφορετικά στις εξελίξεις. Οι δεκάδες εταιρίες που την απαρτίζουν, παραδοσιακά αντιδρούν γρηγορότερα στις κινήσεις των τιμών, σε σχέσεις με άλλους παραγωγούς. «Γι' αυτό το λόγο αποκαλούμε (τις ΗΠΑ) παραγωγό μεταπτώσεων», επεσήμανε ο ερευνητής. Και πάλι, η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου έχει αποδειχθεί πολύ πιο ελαστική από το αναμενόμενο και έχει σταθεί ικανή να συνεχίσει την παραγωγή σε χαμηλότερα επίπεδα τιμολόγησης.
Το Citigroup προβλέπει πως η αμερικανική παραγωγή θα μπορούσε να συνεχίσει να πέφτει μέχρι και του χρόνου, σε περίπτωση που οι τιμές παραμείνουν χαμηλά: «Η πιο πρόσφατη πρόβλεψή μας κάνει λόγο για πτώση μέχρι και στα οκτώ ή 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017.
Όσο πιο χαμηλά πέσει η τιμή, τόσο θα πέφτει και η εξόρυξη, και το πιθανότερο είναι οι πτώσεις στην παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι μεγαλύτερες, ανέφερε ο Edward Morse, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στο Citigroup.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr