Ειδικότερα και όπως μεταδίδει το CNBC, η απόφαση για την υιοθέτηση των αρνητικών επιτοκίων στη συνεδρίαση της 29ης Ιανουαρίου ελήφθη οριακά, αφού πέντε μέλη ψήφισαν υπέρ και τέσσερα μέλη τάχθηκαν κατά της αιφνιδιαστικής αυτής κίνησης. Η BoJ προέβη στην εν λόγω ενέργεια, εξ αιτίας των πιέσεων για αναζωογόνηση της ανάπτυξης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Ωστόσο, δεν έλειψε και η διστακτικότητα σχετικά με τα απότοκα αυτής της απόφασης. Ενδεικτικά και σύμφωνα με την ανακεφαλαίωση της συνεδρίασης που ήλθε στο φως της δημοσιότητας, ένα μέλος εξέφρασε την ανησυχία πως η εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων θα μπορούσε να καλλιεργήσει ένα κλίμα ανταγωνισμού με τις κεντρικές τράπεζες σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια και που ενδεχομένως θα πιέζονταν να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια.
Άλλωστε, οι συγκεκριμένες ανησυχίες προϋπήρχαν, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν πιθανό ακόμη και έναν «νομισματικό πόλεμο», στους επόμενους έξι μήνες - ή και περισσότερο - , μεταξύ των τραπεζών για το ποια θα επιτύχει τη χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία.
Μάλιστα, η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων από την BoJ εγείρει ερωτηματικά και σχετικά με την πρόθεση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να συνεχίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2015, δεδομένων και των εντεινόμενων απειλών για την αμερικανική οικονομία.
Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκονται ήδη σε αρνητικό έδαφος, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας γνωστοποίησε πως βρέθηκε σοβαρά επί τάπητος το ενδεχόμενο εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr