Όπως ανακοίνωσε το Συνέδριο, αναλύθηκαν οι διασώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας –που έχουν ήδη ολοκληρωθεί- ενώ δεν έχουν αναλυθεί οι διασώσεις της Ελλάδας (για την οποία θα εκδοθούν αργότερα δυο διαφορετικές εκθέσεις) και της Κύπρου (καθώς το πρόγραμμα συνεχίζεται).
Δεν αναλύθηκε επίσης η περίπτωση της Ισπανίας, διότι η διάσωση δεν περιελάμβανε χρήματα της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι διασώσεις που αναλύθηκαν υλοποίησαν τους στόχους τους, παρά την έλλειψη εμπειρίας της Κομισιόν, διότι μείωσαν τα ελλείμματα των ενδιαφερομένων χωρών και έδωσαν ώθηση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, το συνέδριο «βρήκε πολλά παραδείγματα χωρών που δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση σε παρόμοια κατάσταση».
«Σε ορισμένα προγράμματα, οι όροι της βοήθειας ήταν λιγότερο αυστηροί, με αποτέλεσμα η συμμόρφωση να είναι ευκολότερη» αναφέρεται στην έκθεση, ενώ «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν δεν ήταν πάντα ανάλογες των προβλημάτων που αντιμετωπίζονταν, ή ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους».
Το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει αναφορά σε ελλείψεις στο έργο της Κομισιόν. «Η αξιολόγηση εγγράφων-κλειδιά από τις ομάδες της Κομισιόν ήταν ανεπαρκής από αρκετές απόψεις», αναφέρει συγκεκριμένα.
Κάνει επίσης λόγο για «αδύναμη παρακολούθηση» της εφαρμογής των προγραμμάτων από την Κομισιόν και«ελλείψεις στην τεκμηρίωση».
«Η Κομισιόν χρησιμοποίησε ένα μάλλον δύσχρηστο εργαλείο προβλέψεων», σύμφωνα με την έκθεση, ενώ «ακόμα και για τα πιο πρόσφατα προγράμματα, ορισμένα βασικά έγγραφα έλειπαν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr