Δικαστήριο επέβαλε στον Άσραφ Φάγιαντ τη θανατική ποινή, απόφαση εναντίον της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση μέσα σε τριάντα ημέρες, ανέφερε ο Άνταμ Κουγκλ, ερευνητής της διεύθυνσης αυτής της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή, και διευκρίνισε πως «διάβασε την απόφαση του δικαστηρίου».
«Είναι αρκετά σπάνιο» να καταδικάζεται κάποιος για αποστασία—την εγκατάλειψη της ισλαμικής πίστης—υπογράμμισε ο Κουγκλ.
Το 2014 ο Φάγιαντ είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και 800 χτυπήματα με μαστίγιο πρωτοδίκως, έπειτα από μια μήνυση εναντίον του από στέλεχος μιας οργάνωσης διαλόγου για πολιτιστικά θέματα έπειτα από μια εκδήλωσε σε ένα καφέ στην Άμπχα (νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία).
«Ο Φάγιαντ είπε ότι είχε διαφωνήσει με άλλα μέλη της οργάνωσης» αυτής, ανέφερε ο Κουγκλ.
Ένας άνδρας είχε δηλώσει ότι άκουσε τον ποιητή να καταφέρεται εναντίον του θεού, ενός ένας ιερωμένος τον κατηγόρησε για «βλασφημία» σε μια συλλογή ποιημάτων που ο Παλαιστίνιος είχε γράψει πριν από δέκα χρόνια.
Στην πρώτη δίκη ο Φάγιαντ είχε διαψεύσει πως το έργο του ήταν «βλάσφημο», ενώ παράλληλα είχε δηλώσει πιστός μουσουλμάνος και είχε ζητήσει συγγνώμη. Το δικαστήριο κατόπιν δεν θέλησε να τον καταδικάσει σε θάνατο.
Αλλά την Τρίτη, σύμφωνα με τον ερευνητή του HRW, άλλο δικαστήριο ακύρωσε αυτή την απόφαση διότι η συγχώρεσή του «επαφίεται στον Αλλάχ».
Η αποστασία, ο φόνος, ο βιασμός και διακίνηση ναρκωτικών επισύρουν τη θανατική ποινή στη Σαουδική Αραβία, όπου εφαρμόζεται μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία από την αρχή της χρονιάς έχουν εκτελεστεί 151 θανατοποινίτες στη Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1995.
Το σαουδαραβικό βασίλειο είναι ανάμεσα στα κράτη που εκτελούν τους περισσότερους θανατοποινίτες, μετά την Κίνα, το Ιράν και τις ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr