Η σχετική συμφωνία συνήφθη κατά τη διάρκεια τελετής στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας.
Όπως προβλέπει η συμφωνία, το ειδικό αυτό ταμείο με κεφάλαιο ύψους 1,8 δισ.ευρώ θα χρηματοδοτεί προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Πέρα από το ταμείο βοήθειας, το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στη Βαλέτα με τις αφρικανικές χώρες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το συντονισμό των δράσεων στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται και συμφωνίες επαναπροώθησης μεταναστών στις πατρίδες τους, οι οποίες δεσμεύονται να εντείνουν τον αγώνα κατά των διακινητών. Παράλληλα συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι δυνατότητες νόμιμης εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, τόσο ατόμων που αναζητούν εργασία όσο και φοιτητών και καθηγητών που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής. Οι διαδικασίες χορήγησης βίζας αναμένεται να απλοποιηθούν. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια στενότερη συνεργασία προκειμένου να καταστεί δυνατή η πολιτική σταθεροποίηση χωρών της Αφρικής και να καταπολεμηθούν τα αίτια των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Μέσω της μακροχρόνιας αναπτυξιακής συνεργασίας της, η ΕΕ έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της φτώχειας και της μετανάστευσης. Σήμερα, κάνουμε ακόμη ένα βήμα. Αυτό το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης για την Αφρική, που δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, δείχνει ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται αμέσως στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή. Για να επιτύχουμε, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες εταίρους μας στην Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης και να προωθήσουμε οικονομικές και ίσες ευκαιρίες, ασφάλεια και ανάπτυξη. Για την αξιοπιστία του καταπιστευματικού ταμείου για την Αφρική, αλλά και τη δική μας, θέλω να δω περισσότερα κράτη μέλη να συνεισφέρουν και να συμπληρώνουν τα 1,8 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ.»
Το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης έχει συσταθεί με 1,8 δισ. ευρώ από τα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και με συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων δορητών. Μέχρι στιγμής, 25 κράτη μέλη της ΕΕ και 2 δορητές εκτός ΕΕ (Νορβηγία και Ελβετία) έχουν ανακοινώσει συνολική συνεισφορά περίπου 78,2 εκατ. ευρώ. Το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μια καινοτόμο απάντηση στο πώς η ΕΕ επιταχύνει τη συλλογική της ανταπόκριση στις σημερινές προκλήσεις επιτόπου και είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο της αναπτυξιακής συνεργασίας που εφαρμόζει ήδη η ΕΕ στην περιοχή για να βοηθήσει τις πλέον ευάλωτες χώρες της Αφρικής.
Είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης που πρόκειται να εγκριθεί στη διάσκεψη κορυφής της Βαλέτα και θα είναι επωφελές για την περιοχή του Σαχέλ, την περιοχή της Λίμνης Τσαντ, το Κέρας της Αφρικής και τη Βόρειο Αφρική. Οι περιοχές αυτές στο σύνολό τους περιλαμβάνουν τις κυριότερες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη. Οι γειτονικές χώρες στις περιοχές αυτές μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τα σχέδια του καταπιστευματικού ταμείου για την αντιμετώπιση των περιφερειακών μεταναστευτικών ροών και των συναφών διασυνοριακών προκλήσεων.
Η πρώτη συνεδρίαση του στρατηγικού διοικητικού συμβουλίου του καταπιστευματικού ταμείου έκτακτης ανάγκης θα πραγματοποιηθεί ήδη σήμερα στη Βαλέτα για να διασφαλιστεί η άμεση εκκίνηση των δραστηριοτήτων. Το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου προεδρεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαρτίζεται από εκπροσώπους κρατών μελών και άλλων δορητών. Χώρες εταίροι και περιφερειακές οργανώσεις έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr