Πιο αναλυτικά, μιλώντας στη Wall Street Journal, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann, επεσήμανε πως ο ρυθμός, με τον οποίο θα εφαρμοστεί η αυστηρότερη πολιτική θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, αλλά επικρατεί ένας βαθμός αβεβαιότητας αναφορικά με το πόσο γρήγορα η Fed θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της.
«Η διαδρομή είναι παραπάνω από τέσσερις φορές σημαντικότερη» για την εξέλιξη του ΑΕΠ «από το εάν θα αποφασιστεί κάτι αυτή την εβδομάδα ή ένα τρίμηνο αργότερα».
Μάλιστα, η ίδια εξέφρασε τη θέση του ΟΟΣΑ υπέρ μιας πιο σταδιακής διαδρομής στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η οποία προτιμάται από μερίδα της αγοράς, παρατηρώντας, παράλληλα, και την απουσία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. «Δεδομένου πως τα σημάδια δεν παραπέμπουν σε ισχυρές πιέσεις στις τιμές και πως η αδυναμία στην εγχώρια και παγκόσμια δραστηριότητα παραμένει, τα επιτόκια είναι καλύτερο να αυξηθούν μόνο σταδιακά», εξήγησε.
Μάλιστα, η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, σχολίασε ότι οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι μια κίνηση από τη Fed, αυτήν την εβδομάδα, θα συρρίκνωνε το ΑΕΠ του 2017 κατά το ένα δέκατο μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την καθυστέρηση έως τον Ιανουάριο του 2016.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, αναβάθμισε την εκτίμηση για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 2,4% (από 2%) για το 2015.
Αναφορικά με την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων της Fed, η Catherine Mann εξηγεί ότι αυτό αποτελεί μια αντίδραση μάλλον στην αβεβαιότητα για την κλίμακα της σύσφιξης, παρά στην ημερομηνία που θα γίνει αυτό.
Σχετικά με τις αναδυόμενες οικονομίες, η Mann εκτίμησε πως προτιμάται μια κίνηση από τη Fed σύντομα, προκειμένου τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr