Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η στάθμη των ωκεανών της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 7,5 εκατοστά τα τελευταία 23 χρόνια, και θα μπορούσε να αυξηθεί κατά επιπλέον ένα μέτρο στον επόμενο αιώνα.
Τα δορυφορικά δεδομένα που παρουσίασαν οι επιστήμονες της NASA συλλέγονται από το 1992 και αποκαλύπτουν ότι η στάθμη των ωκεανών αυξάνεται κατά 3 χιλιοστά ανά έτος κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπαίτια είναι η θερμική διαστολή που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, καθώς και η τήξη των παγετώνων, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ρυθμός με τον οποίο η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, επιταχύνεται με την πάροδο των ετών.
«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα για το πώς ο ωκεανός διαστέλλεται καθώς υπερθερμαίνεται, και πώς το λιώσιμο των πάγων προσθέτει νερό στη θάλασσα, είναι πλέον σίγουρο πως η άνοδος της στάθμης των ωκεανών κατά τουλάχιστον ένα μέτρο είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Στιβ Νέρεμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και επικεφαλής της ομάδας της NASA. «Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι αν αυτό θα συμβεί μέσα σε έναν αιώνα ή λίγο περισσότερο», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το ένα τρίτο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας οφείλεται στη διαστολή του θερμότερου νερού των ωκεανών, το ένα τρίτο στην απώλεια πάγου από τα μεγάλα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, και το υπόλοιπο ένα τρίτο προέρχεται από το λιώσιμο ορεινών παγετώνων.
Αλλά ο ρυθμός τήξης των πολικών πάγων θα μπορούσε να αλλάξει την αναλογία αυτή και να επιταχύνει περαιτέρω την αύξηση της στάθμης κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, που καλύπτει 1.700.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χάνει κατά μέσο όρο 303 γιγατόνους πάγου ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τις δορυφορικές μετρήσεις.
Το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, που καλύπτει 14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση μεγαλύτερη από ό,τι οι ΗΠΑ και η Ινδία μαζί, χάνει κατά μέσο όρο 118 γιγατόνους ετησίως.
Αν και η συμβολή της Ανταρκτικής στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι σήμερα πολύ μικρότερη από εκείνη της Γροιλανδίας, η πρόσφατη έρευνα δείχνει αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον επόμενο αιώνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr