Όπως ανέφερε ο Κερέ, οι πολίτες στην ευρωζώνη αναμένουν ότι η ανεργία θα υποχωρήσει και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί. «Υπάρχει ο πειρασμός να το αφήσουμε αυτό στις χαμηλές τιμές πετρελαίου και στη διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ», σχολίασε.
Όπως πρόσθεσε, «η νομισματική πολιτική μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη αλλά δεν μπορεί να την δημιουργήσει ώστε να διατηρηθεί. Και η αποτελεσματικότητα και η νομιμότητα της διακυβέρνησης της ευρωζώνης δεν θα αυξηθεί από το να θέτουμε υπερβολικές απαιτήσεις στην κεντρική τράπεζα- ακριβώς το αντίθετο».
Ο Κερέ δήλωσε πως οι προσπάθειες για ολοκλήρωση και μείωση των διαφορών μεταξύ των οικονομικών της ευρωζώνης, είναι αυτό που απαιτείται για να προχωρήσουμε μπροστά. Υποστήριξε ακόμη ότι η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρωθεί και προειδοποίησε για ρίσκα από τις συνεχιζόμενες αμφιβολίες για το μέλλον του ευρώ.
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ωστόσο: η ευρωζώνη είναι ένα αμετάκλητο project, όχι απλώς ένα σύστημα σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η έξοδος ενός κράτους-μέλους αναπόφευκτα θα οδηγήσει τους οικονομικούς παράγοντες να αναρωτηθούν ποιος θα είναι ο επόμενος», τόνισε ο Κερέ
Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα σχεδόν έγινε η πρώτη χώρα που θα έβγαινε από την ευρωζώνη, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της, σχεδόν απέτυχαν να έλθουν σε συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Ο Κερέ δήλωσε επίσης ότι ο ESΜ θα μπορούσε να γίνει η βάση ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ενώ οι δηλώσεις του Κερέ και της ΕΚΤ για το μέλλον του ESM ασφαλώς φέρουν βαρύτητα, μια απόφαση για τον ESM την λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και όχι η κεντρική τράπεζα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr