Βέβαια, σπεύδει να διευκρινίζει ότι «η εύθραυστη ρωσική οικονομία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τις συνέπειες που θα είχε μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη ή την ΕΕ, και η κρίση θα μπορούσε να γίνει ένα χρήσιμο μάθημα για τη Μόσχα ενόσω οικοδομεί το δικό του πολιτικό και οικονομικό μπλοκ με άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες».
«Ομως, η Ρωσία είναι τώρα μεταξύ των λίγων χωρών όπου η Αθήνα μπορεί ρεαλιστικά να στραφεί για λεφτά και τα κρατικά μίντια [...] παρουσιάζουν την ΕΕ ως μια δυσλειτουργική αυτοκρατορία που παρακμάζει».
Οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν την Ελλαδα ως εργαλείο ενάντια στη Γερμανία και την ΕΕ
Σύμφωνα δε, με δηλώσεις της Γεβγένα Αλμπας, Ρωσίδας σχολιάστριας και αναλύτριας του New York Times Magazine, οι Ρώσοι «θα χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εργαλείο ενάντια στη Γερμανία, ως εργαλείο ενάντια στην ΕΕ». «Ειναι ακριβώς αυτό που έκαναν οι Σοβιετικοί, είναι αυτό ακριβώς που έκανε η KGB κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου όταν χρησιμοποιούσαν χώρες και κυβερνήσεις, κυρίως φτωχές, στην εκστρατεία τους κατά του Δυτικού πολιτισμού» προσθέτει.
Ετσι, λοιπόν, τα ρωσικά μίντια παρουσιάζουν την ελληνική κρίση ως την απαρχή των προβλημάτων της ΕΕ, μεταδίδοντας συνεχώς πως αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, τότε θα ακολουθήσουν οι Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία, γράφει ο απεσταλμένος του Reuters στη Μόσχα.
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, τα τοπικά δίκτυα θεωρούν το «Grexit» ως «αναπόφευκτο», επιλέγοντας πηχυαίους τίτλους, όπως: «Η Ελλάδα είναι σχεδόν τελειωμένη» ή «Η Ελληνική τραγωδία. Το διαζύγιο (με την ΕΕ) είναι ήδη πολύ κοντά».
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, επικοινωνιακά το ίδιο το Κρεμλίνο χαμήλωσε τις προσδοκίες πολλών που την ήθελαν να παίζει τον ρόλο της Χριστιανορθόδοξης αδελφής χώρας της Ελλάδας, περιγράφοντας το πρόβλημα ως ένα θέμα της Αθήνας και των πιστωτών της, που πρέπει να λυθεί μεταξύ των δύο. «Δεν είναι δικό μας ζήτημα» διαμηνύουν.
Ο Χέριτεϊτζ γράφει πως αν και η Ρωσία έχει πολύ μικρή έκθεση στις ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο χρέος, ωστόσο ένα Grexit «θα περιόριζε τη διάθεση ανάληψης κινδύνου παγκοσμίως και τα Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα έμοιαζαν ριψοκίνδυνα».
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο του δημοσιογράφου του Reuters, λίγοι είναι εκείνοι που θα απέκλειαν εντελώς την πιθανότητα ο Πούτιν να τηρεί ακόμα και τώρα στάση αναμονής, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να σώσει την Ελλάδα ή για τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας τελικά κάνει μια αίτηση της τελευταίας στιγμής για διάσωση από τη Ρωσία.
Σε αυτό το σημείο παρατίθενται οι παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον προς την Ευρώπη για να τα βρει με την Ελλάδα.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι όσοι είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν την παραπάνω πιθανότητα, άλλοι τόσοι είναι και αυτοί που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πέσει έτσι εύκολα και γρήγορα στην αγκαλιά της Ρωσίας, φεύγοντας από το ευρώ, μετά την ΕΕ και μετά το ΝΑΤΟ ή για να το θέσουμε καλύτερα: Η Ρωσία δεν θα ανοίξει τόσο εύκολα την αγκαλιά της.
Ο Χέριτεϊτζ επισημαίνει ότι «η Ρωσία έχει τη δική της οικονομική κρίση, που χειροτερεύει όσο διαρκούν και αυξάνονται οι οικονομικές κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ αναφορικά με την Ουκρανία και σε συνδυασμό με την παγκόσμια πτώση της τιμής του πετρελαίου, «του πιο σημαντικού εξαγώγιμου προϊόντος της». Ετσι, «το να δανείσει σε μια άλλη χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει θυμό στους ψηφοφόρους της, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».
Αλλωστε, είναι πρόσφατο το παράδειγμα της Κύπρου, όταν η Μόσχα δεν έκανε κάτι για να την γλιτώσει από το κλείσιμο των τραπεζών, το κούρεμα των καταθέσεων και το capital controls και χορήγησε δάνειο στην Ουκρανία του Γιανουκόβιτς, ο οποίος όλοι θυμόμαστε πώς εκδιώχθηκε.
Επιπλέον, «η Ρωσία έχει κι άλλους λόγους (εκτός από την Ουκρανία) για να είναι επιφυλακτική. Αποδείχθηκε ότι το να συγκρατηθεί ενωμένο ένα μεγάλο πολιτικό μπλοκ, όπως η ΕΕ, δεν ήταν εύκολο για τις Βρυξέλλες και φυσικά είναι πιθανό να μην είναι εύκολο ούτε για τη Μόσχα, όσο η δική της Ενωση θα επεκταθεί πέραν της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, της Αρμενίας και του Κιργιστάν». Σε αυτό το σημείο, αναφέρει ότι ήδη ο Πούτιν έχει ξεκινήσει προσπάθειες να πείσει και τις άλλες χώρες της ένωσής του να υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr