Επικαλούμενοι στοιχεία του Γιούροστατ για το 2013, οι συντάκτες της σχετικής πρότασης Ψηφίσματος, αναφέρουν ότι 122,6 εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες-μέλη της ΕΕ (το 25% δηλαδή των πολιτών της) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ειδικά δε για την Ιταλία τονίζεται ότι, με βάση στοιχεία του ιταλικού ιδρύματος στατιστικών ερευνών (ISTAT) για το 2014, υπάρχουν 6 εκατομμύρια άτομα που διαβιούν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια βρίσκονται κάτω από το κατωτατο όριο επισιτιστικής ένδειας.
Με την πρότασή τους, οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν, υπό το πρίσμα της αρμοδιότητάς της στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, να θεωρήσει την καταπολέμηση της φτώχειας ως ζήτημα προτεραιότητας και να προβεί άμεσα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση αυτής της κοινωνικής και ανθρώπινης τραγωδίας που αφορά το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λησμονούν, όμως, οι συντάκτες της σχετικής πρότασης ότι η ίδια η Κομισιόν είχε ανακηρύξει το... 2010 ως έτος καταπολέμησης της φτώχειας και πέντε χρόνια μετά, πάνω από το 40% του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, την ίδια ώρα που το 30% των τροφίμων που παράγονται στην Ευρώπη πηγαίνει στα σκουπίδια, ενώ μόνο στην Αγγλία παραμένουν άδεια πάνω από 930.000 σπίτια που, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν κατάλυμα στους δεκάδες χιλιάδες αστέγους.
Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr